Wonder Woman

  • Svensk titel: Wonder Woman
  • Originaltitel: Wonder Woman
  • Speltid (min): 141
  • Release (Bio): 2017-06-02
  • Release (Blu-ray/DVD): 2017-10-09
  • IMDb: Wonder Woman

Recension - Blu-ray/DVD

När amerikanske spionen Steve Trevor under första världskriget skjuts ner av tyskt stridsflyg kraschar han i vattnet utanför Themyscira, en paradisö befolkad av amasoner som likt Skull Island varit osynlig för mänskligheten.

Han räddas av prinsessan Diana, som förståeligt nog aldrig tidigare sett en man, och förs sedan till amasonernas huvudstad där han förhörs grundligt om vem han är, var han kommer ifrån och varför han har kommit till Themyscira. Han förklarar så gott han kan, men snart kommer tyskarna efter honom. Efter de strider som uppstår bestämmer sig Diana för att det måste vara krigsguden Ares som ligger bakom allting, och följer med Steve Trevor tillbaka till England. Hennes mål: att bege sig till fronten och på egen hand besegra Ares en gång för alla.

”Wonder Woman”, eller Mirakelkvinnan som hon fortfarande kallades när gubben Liljegren läste serietidningar, har nu äntligen fått en egen film att härja i. I Patty Jenkins regi har skådespelerskan Gal Gadot åter tagit in ”Wonder Woman” i allmänhetens medvetande, efter att ha fått agerat i skuggan av DC Comics större flaggskepp Superman och Batman. Nu är det definitivt bevisat att denna amason står stadigt på egna ben.

Vi fick först se henne i ”Batman v. Superman” och snart dyker hon upp i ”Justice League”, men här får vi alltså se hennes historia, hur Diana blev Wonder Woman. Man har ändrat lite grann från serien, bland annat har man flyttat tiden för hennes möte med Steve Trevor till första istället för andra världskriget. Oklart varför, men jag misstänker att likheterna med Marvels Captain America hade blivit alltför tydliga annars. Gal Gadot är perfekt i huvudrollen och Chris Pine är rätt kul som Steve Trevor, en man allt annat än van vid starka kvinnor.

Filmen har gått riktigt bra på bio, vilket inte förvånar mig. Det är en snygg, spännande och rolig film, välspelad med karismatiska karaktärer och jag tror ärligt talat att publiken har hungrat efter en stark kvinnlig superhjälte som inte bara spelar andrafiol till sina manliga kollegor.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer