G.I. Joe: The Rise of Cobra

  • Svensk titel: G.I. Joe: The Rise of Cobra
  • Originaltitel: G.I. Joe: The Rise of Cobra
  • Speltid (min): 113
  • Release (Bio): 2009-08-12
  • Release (Blu-ray/DVD): 2009-12-16
  • Tagline: When all else fails, they don't.
  • IMDb: G.I. Joe: The Rise of Cobra

Recension - Blu-ray/DVD

Ett högteknologiskt nanomitbaserat vapen har stulits av den ondskefulla organisation Cobra. De enda som nu kan rädda världen från en attack från Cobra är den internationella elitstyrkan G.I. Joe. Go Joe!

G.I. Joe är en i raden av filmer baserade på en leksak. I Sverige (och stora delar av Europa) gick leksakerna under namnet ”Action Force”, och även om jag själv var lite för gammal när de var som störst minns jag att min lillebror hade både ett flertal av dockorna (förlåt, actionfigurerna) och flera nummer av serietidningen.

I den första filmen (av hittills två) möter vi Duke och Ripcord (Channing Tatum och Marlon Wayans) som blir rekryterade till G.I. Joe av General Hawk (Dennis Quaid). Vi får även se Sienna Miller, Christopher Eccleston, Arnold Vosloo och Jonathan Pryce i andra roller. Plus den skicklige Ray Park, vars ansikte dock döljs under Snake Eyes mask.

Första gången jag försökte se ”G.I. Joe: The Rise of Cobra” torde har varit i januari 2010, när jag hyrde den på DVD. Dock somnade jag efter en kvart och kom mig aldrig för att se om filmen efter det. Inte förrän nu då, när en box med denna film och dess uppföljare skickats till mig i recensionssyfte.

”Kanske var jag bara trött förra gången” tänkte jag innan jag stoppade in blurayskivan i spelaren. Efter tio minuter insåg jag att så nog inte var fallet. Att en film som är så smockad med actionsekvenser och explosioner kan vara så sövande är rätt enastående. På ett dåligt sätt. Jag höll mig dock vaken under hela filmen denna gång och kan konstatera att detta var ett sömnpiller av Guds nåde. En alldeles för lång scen med Tatum och Wayans utspökade i ”prestandahöjande dräkter” hamnar på listan över de kackigaste CGI-sekvenserna någonsin.

Usch, detta var inte bra. Regissören Stephen Sommers har gjort betydligt bättre filmer än det här.

(Den utgåva av ”G.I. Joe: The Rise of Cobra” som recenserats släpptes 15 januari 2018 och innehåller även uppföljaren ”G.I. Joe: Retaliation”)

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer