Geostorm

  • Svensk titel: Geostorm
  • Originaltitel: Geostorm
  • Speltid (min): 109
  • Release (Bio): 2017-10-20
  • Release (Blu-ray/DVD): 2018-03-05
  • Tagline: Some things were never meant to be controlled.
  • IMDb: Geostorm

Recension - Blu-ray/DVD

Om några år har mänskligheten till slut lyckats fucka upp klimatet på alla möjliga sätt, och efter att jorden drabbats av den ena naturkatastrofen efter den andra har världens ledande forskare skapat ett fantastiskt system som faktiskt kan styra och kontrollera vädret. Systemet består av ett stort antal satelliter i omloppsbana runt jorden, och kan styras från den internationella rymdstationen.

Allt är frid och fröjd under ett par år, men när det börjar hända flera väder/klimatrelaterade olyckor skickas systemets skapare, Jake Lawson, upp till stationen igen för att försöka styra upp det hela. Det visar sig dock snart att det inte är själva systemet det är fel på, utan att någon medvetet försöker sabotera det.

”Geostorm” är regisserad av Dean Devlin, som tidigare producerat filmer som ”Godzilla” (den hemska från 1998), ”Independence Day” och ”Stargate” tillsammans med Roland Emmerich som då satt i registolen. Emmerich har också varit flitig inom katastroffilmsgenren, med rullar som ”The Day After Tomorrow” och ”2012”, och nu är det alltså Devlins tur att ta över stafettpinnen.

Precis som Emmerichs filmer är ”Geostorm” stor, pompös och korkad – precis som det ska vara – men det är ändå något som saknas. Gerard Butler som spelar huvudrollen känns inte helt närvarande (han verkar ärligt talat lite småpackad hela tiden) och överlag känns ”Geostorm” som en lite billigare kopia av Emmerichs filmer.

Bra? Nja. Underhållande? Javisst. Det räcker gott till en trea i betyg, om än inte den starkaste trean.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer