Aquaman

  • Svensk titel: Aquaman
  • Originaltitel: Aquaman
  • Speltid (min): 143
  • Release (Bio): 2018-12-14
  • Release (Blu-ray/DVD): 2019-04-29
  • Tagline: Protector of the Deep
  • IMDb: Aquaman

Recension - Blu-ray/DVD

Fyrvaktaren Thomas Curry hittar en dag en skeppsbruten kvinna iförd konstiga kläder. Han tar in henne i sitt hus för att se till att hon blir varm och får något att äta. När hon vaknar beter hon sig till en början väldigt konstigt, och snart förstår Thomas att kvinnan, vars namn är Atlanna, inte är från trakten. I själva verket kommer hon från Atlantis, men har flytt då hon blivit bortgift mot sin vilja.

Tycke uppstår mellan Thomas och Atlanna, och de får sonen Arthur tillsammans. Allt är frid och fröjd tills den dag soldater från Atlantis attackerar dem för att återföra Atlanna till havet. Atlanna vinner striden, men vet att maken och sonen alltid kommer att vara i fara så länge hon stannar hos dem. Med sorg i hjärtat återvänder hon ensam till havet.

Nu spolar vi fram tiden. Arthur är nu en stor pojke, och har redan varit med och rädda världen från Steppenwolf (ni vet, det som hände i ”Justice League”) som Aquaman. När han en dag möter Mera, en ung kvinna från Atlantis som ber Arthur att följa med henne för att stoppa ett kommande krig mellan människor och atlanteaner börjar ett storslaget äventyr…

I ”Aquaman” får vi återse Jason Momoa som Arthur Curry, eller Aquaman. Amber Heard spelar Mera, Nicole Kidman spelar mamma Atlanna och Temuera Morrison spelar pappa Thomas. Dessutom får vi se Willem Dafoe, Patrick Wilson och självaste Dolph Lundgren i andra stora roller.

Föga förvånande består filmen av mycket cgi, och ska jag vara ärlig vet jag inte hur man skulle ha löst det utan. Det hade åtminstone blivit en betydligt mindre film än vad som här erbjuds. En bekant föreslog att man kunde förvandla ”Aquaman” till ett så kallat drinking game – varje gång det är en scen utan cgi tar du en snaps – när filmen är slut kommer du vara spik nykter. Det är inte helt osant…

Så är filmen något att ha då? Jag får nog säga att den blev betydligt bättre än vad den borde ha blivit. Nu är det absolut inget mästerverk på något sätt, den är bättre än ”Justice League” men sämre än ”Wonder Woman”. Det som räddar filmen är skådespelarna, och då framför allt Jason Momoa som lyfter filmen med sin härliga karisma och charm. Jag hade definitivt inte väntat mig att skratta så mycket åt filmen (och då menar jag inte hånfullt, utan genuina skratt), men den innehåller förvånansvärt mycket humor. Filmen är med sina 143 minuter aningen för lång, och jag hade gärna sett den trimmas ner med 20-25 minuter. Men å andra sidan, i dagsläget känns det som att de flesta filmer hade mått bra av en kortare speltid.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer