Avengers: Endgame

  • Svensk titel: Avengers: Endgame
  • Originaltitel: Avengers: Endgame
  • Speltid (min): 180
  • Release (Bio): 2019-04-24
  • Release (Blu-ray/DVD): 2019-09-09
  • Tagline: Part of the journey is the end.
  • IMDb: Avengers: Endgame

Recension - Bio

Tellusfilm har till sist smält alla intensiva intryck och är nu redo att recensera blockbustern "Avengers 4". Varning utfärdas för en del spoilers.

"Endgame" avslutar alltså fas 3 av MCU (om man inte räknar kommande epilogen "Far From Home"). Och den fjärde "Avengers"-rullen är onekligen storslagen, oväntad och vågar vidareutveckla karaktärerna, på gott och ont. Bröderna Russo (regi) har gjort ett hästjobb. 

Hotfulla Thanos var ännu bättre i förra filmen. Personligen föredrar jag mer fokuserade "Infinity War" framför spretiga "Endgame", men uppskattar ändå ambitionen att knyta ihop crossoversäcken med alla evighetsstenar. Den må vara lite väl hoppig (och tidsresejobbig för hjärnan) men finalen är väldigt belönande för trogna fans. 

En eloge till Marvel som har varit begåvat sparsmakade med alla sina trailers. Vi har i princip inte vetat något på förhand. Borde bli en ny standard för storfilmer. Det ger en bättre filmupplevelse i biosalongen.

Kanske kan man tycka att kosmiska Captain Marvel är med för lite i rullen. Å andra sidan kanske det är enklast så. Superman-syndromet - när en hjälte är nästan för kraftfull - hade annars ställt till med problem. Och tanken var nog att fokusera mer på den ursprungliga uppställningen med superhjältar. Innan kontrakten går ut.

Vad mer? Gillar girlpowerscenen i slutstriden. Gillar Rene Russos oväntade och känslofyllda återkomst. Gillar hur det manliga muskelidealet nedmonteras. Gillar hur skölden skickas vidare (vilket säkerligen kommer avhandlas i detalj en kommande miniserie på Disney+). Gillar naturligtvis hur karaktären som startade allt får ett värdigt hjälteavslut med extra allt.

Men nu är jag ärligt talat mätt på det här. Hoppas på småskaligare Marvel-filmer ett tag framöver. Som Black Widows prequel-solo-spion-rulle.

Johan Karlsson

Kommentarer