Ready or Not

  • Svensk titel: Ready or Not
  • Originaltitel: Ready or Not
  • Speltid (min): 95
  • Release (Bio): 2019-08-23
  • Release (Blu-ray/DVD): 2020-01-27
  • Tagline: In-Laws Can Be Murder
  • IMDb: Ready or Not

Recension - Blu-ray/DVD

Grace är nervös. Det är i och för sig inte så konstigt, då hon alldeles strax ska gifta sig med sin älskade fästman. Nu är det förvisso inte fästmannen hon oroar sig för, utan snarare hans familj. Han stenrika, minst sagt excentriska familj, som under flera generationer tjänat ihop en förmögenhet på att skapa och ge ut brädspel.

Efter själva vigseln ser Grace fram emot sin bröllopsnatt, men den kommer inte bli som hon tänkt sig. Alls. Hennes nya familj har nämligen en liten tradition för att välkomna nya familjemedlemmar, nämligen att spela ett spel. Så vid midnatt får Grace dra ett kort ur en mystisk låda, och det spel som står på kortet ska spelas. När hon läser upp ”kurragömma” på sitt kort stelnar de andra till för ett ögonblick, innan de låter henne gå och gömma sig någonstans i huset. Medan hon, måttligt entusiastisk, letar efter en plats att gömma sig på börjar familjemedlemmarna beväpna sig. De har nämligen egna regler när det gäller kurragömma…

”Ready or Not” har inte det mest originella konceptet en film kan komma med. Människojakt har vi sett om och om igen, med minst sagt blandade resultat. Men här blandas spänning med oväntade mängder av både humor och gore och resultatet blir förvånansvärt underhållande!

Samara Weaving (brorsdotter till Hugo Weaving) spelar Grace och jag måste säga att hon är helt underbar! Samara, som vi har tidigare sett henne i filmer som ”The Babysitter” och ”Three Billboards Outsíde Ebbing, Missouri” och snart kommer att få se i filmer som ”Guns Akimbo” med Daniel Radcliffe, ”Bill & Ted Face the Music” och ”Snake Eyes”, gör en rejäl resa med sin karaktär. Från fnissande brud till… ja, ni kommer att få se själva.

I övriga roller är det mest relativt okända ansikten, med undantag från Adam Brody och Andie McDowell, som spelar Graces nyblivna svåger respektive svärmor.

Jag nämnde humor tidigare, och det är uppenbart att skådespelarna har haft enormt roligt under inspelningen. Absurditeterna kommer emot en när man minst anar det, och åtminstone blev jag ständigt överraskad under filmens gång. Och DET händer inte ofta, det lovar jag er.

”Ready or Not” är ingen perfekt film, och den kommer sannolikt inte att vinna några av de ”finare” priserna. Men underhållande är den verkligen, och det är sååå nära en fyra i betyg. Men en riktigt stark trea är inte getskit det heller.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer