Borat nästa film

  • Svensk titel: Borat nästa film
  • Originaltitel: Borat Subsequent Moviefilm
  • Speltid (min): 96
  • Release (Streaming): 2020-10-23
  • Streamingplattform: Amazon Prime
  • Tagline: Delivery of prodigious bribe to American regime for make benefit once glorious nation of Kazakhstan.
  • IMDb: Borat nästa film

Recension - Streaming

Jagshemash!

Efter 14 år är den kazakstanske toppreportern Borat Sagdiyev tillbaka. Efter att med sin första film dragit Kazakstan i smutsen har han spenderat tiden sedan dess i ett fångläger, men en dag får han ett nytt uppdrag. Premiärministern är avundsjuk på att Trump är polare med Putin, Kim Jong-Un och Bolsonaro men inte med honom, så han vill skicka Borat tillbaka till USA med en gåva.

Givetvis går det inte som planerat, och till sin stora förskräckelse inser Borat att hans 15-åriga dotter Tutar, den äldsta ogifta kvinnan i Kazakstan, har smugit med på resan. Kanske kan hon fungera som en gåva till Mike Pence, om hon blir lite uppfixad först?

Sin vana trogen fortsätter Sacha Baron Cohen med att lyfta fram rasismen, sexismen och den allmänna skitstövelismen bland de människor han möter. Han slår fortfarande åt alla möjlig håll, och även om man som publik skrattar då och då fastnar det lätt i halsen när man inser hur människor beter sig.

Det stora stjärnskottet är dock den bulgariska skådespelerskan Maria Bakalova, som spelar Tutar. Lika orädd som Cohen, med en hel bunt charm och talang skulle jag bli förvånad om vi inte kommer att få se betydligt mer av henne i framtiden.

”Borat nästa film”, som blev den svenska titeln på denna uppföljare, är inte lika rolig som den första filmen. Kanske mest för att man den här gången är beredd på att precis allt kan hända. Jag misstänker också att den här filmen, med sitt tydliga fokus på Trump och Covid-19, inte kommer att åldras lika väl.

Trots det är den absolut värd att fixa en sjudagars provperiod på Amazon Prime för.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer