Mandalorian: Säsong 2

  • Svensk titel: Mandalorian: Säsong 2
  • Originaltitel: The Mandalorian: Season 2
  • Speltid (min): 240
  • Release (Streaming): 2020-10-30
  • Streamingplattform: Disney+
  • IMDb: Mandalorian: Säsong 2

Recension - Streaming

Varning för gigantiska spoilers! Den här recensionen är för oss som redan avnjutit säsongen, som består av ytterligare åtta måste-se-avsnitt på Disney +. En rejäl höjdpunkt varje fredag, i synnerhet när biobranschen ligger i dvala på grund av evighetspandemin.

Fortsättningen på hedersknyffeln Mandos och glupske Grogus rymdresa är actionspäckad, hisnande och känsloladdad med en eskalerande hotbild och ett rymdskepp som börjar falla i bitar. Bandet dem emellan blir allt starkare. Jakten på sällsynta jedis och urgammalt jeditempel står i centrum. Allt för att The child ska få den vägledning i kraften som är nödvändig.

Miljöerna är mycket varierade med sand, snö, lava, hav, skövlad skog och imperiets gråskaliga baser. Ludwig Göranssons musik är fortfarande stämningsfull och utgör en viktig stomme. Giancarlo Esposito (”Breaking Bad”) är som väntat lysande som iskallt beräknande back-stabber-skurken moff Gideon.

”The Mandalorian” förvaltar sitt befintliga persongalleri, och utökar med himmelsk fanservice när välcastade ”Rebels”-karaktärer tar språnget från animerat till liveaction. Tummen upp för mandaloriern Bo-Katan (nej stavningskontrollen, inte Bo-Zlatan) spelad av scififavoriten Katee Sackhoff (”BSG”). Ljussabelsköttande Ahsoka Tanos (Rosario Dawson) graciösa liveactiondebut leder till en bekräftad spinoff. Välförtjänt indeed.

Gästroll från klassisk ”Terminator”- och ”Aliens”-skådis i form av Michael Biehn. Dessutom: Temuera Morrison tar helt logiskt över den klassiska kultprisjägarrollen Boba Fett och får någon form av egen serie han också (se efter eftertexterna i avsnitt 16). Blir helt otippat sugen på att se om ”Episod II” med klon-pappa Jango Fett och hans jetpack vs. Obi-Wan.

Ja jisses. Har svårt att samla mig. En säsong som är helt överväldigande.

Och så måste vi prata om räddningen i sista avsnittet. Bästa tänkbara scenario inträffar: Grogu (låter lite som Groot) kommer tränas av självaste mästare Skywalker! Så rätt bara. Mark Hamill är kung. Fint (tillfälligt) farväl utan hjälm. Femman i betyg känns helt självklar.

Johan Karlsson

Kommentarer