American History X

  • Svensk titel: American History X
  • Originaltitel: American History X
  • Speltid (min): 117
  • Release (Blu-ray/DVD): 2000-05-05

Recension - Blu-ray/DVD

En natt går den unge nazist ledaren Derek Winyard över gränsen mellan vad man får och inte får göra och dödar två svarta killar som bryter sig in i hans bil. Han åker in i fängelse i tre år och när filmen börjar så är det Dereks första dag i frihet efter fängelsestraffet. Medan han satt inne så började hans yngre bror Danny i brist på bättre förebilder beundra honom och hamnade i klorna på nazistledaren Cameron. Men Derek har förändrats i fängelset och tänker inte låta det gå för brodern som det gick för honom tre år tidigare...

I filmens brödraroller hittar vi två Edward, en Norton och en Furlong. Furlong försvann in bland skuggorna efter Terminator 2 men gör här en storstilad comeback. Edward Norton är fulltständigt övertygande i sin roll som den först hänsynslöse nazisten som sedan kommer på bättre tankar och att han inte fick en Oscar är helt löjligt. Sällan har jag sett nån sugas in i sin roll så fullständigt och övertygande.

De båda brödernas första dygn tillsammans blir ett pendling mellan himmel och helvete med tillbakablickar på vad som fick dem att hamna där de är, vad som hände den äldre i fängelset och vad som förändrade honom. Filmen är nedtonad utan överspel, utan de vanliga moraliska förklaringarna och förenklingarna vilket i slutändan gör den till en mer explosiv upplevelse för när sluttexterna börjar rulla så börjar du tänka på vad som hände och varför..

En mörk historia som erbjuder en liten hjälpande hand ut i ljuset bort från hatet som omsluter bröderna. 10 gånger större intryck än allt de sa i skolan om rasism, nazism och nåt som till skillnad från det mesta kan förändra någon nånstans... Lämnar dig med en klump i halsen men med mer än en gnutta hopp i hjärtat.

Henrik Edberg

Andra recensioner

Kommentarer