American History X

  • Svensk titel: American History X
  • Originaltitel: American History X
  • Speltid (min): 117
  • Release (Blu-ray/DVD): 2000-05-05

Recension - Blu-ray/DVD

American History X är en av de mest kontroversiella filmerna jag någonsin skådat. Den tillhör även de bästa filmerna jag någonsin sett, men ändå tvekar jag att rekommendera den. Orsak? Filmen är bitvis sanslöst obehaglig, våldet (det finns rikligt av det) är extremt realistiskt och såväl filmgalningen och kollegan Danske Niels som min egen sambo informerade mig om att ”Fyyy faan, Janne, sicken jävla film”. Sambon grät och Nisse svalde besvärat och decibelrikt några gånger.

Man kan inte se filmen och förbli oberörd. Detta är en naken sanning om amerikanska nynazister (europeiska också, antar jag) och hur en av dem bryter upp med sitt förflutna bara för att finna att hans lillebror fallit offer för trycket. American History X visar hur fel allt kan bli om det vill sig riktigt illa. Kärnfamiljen tar stryk och personerna drivs till vansinniga upptåg bara för en korkad ideologis skull. Jag säger då det, att man måste vara en tvättäkta psykopat om man kan se denna utan den minsta lilla sinnesrörelse. Nynazister borde se filmen! Det skulle kanske ge dem nya tankar om ideologin, våldet och gänget. Men då måste de se den ensamma för i gäng vet man hur det kan bli.

Edward Norton gör ett trovärdigt och skrämmande porträtt av en tvättäkta rasist och nynazist. Hans uppenbarelse i sig självt är så äkta så man kan gott föreställa sig att denne skickliga skådespelare ÄR det han porträtterar. Edward Furlong, som vi känner igen från ”T2” gör också en beundransvärd prestation som Nortons lillebror. Och för att vara rättvis, så är alla karaktärer i filmen välvalda och skickliga.
Men Norton är den som gör filmen till ett mästerverk. Det sägs att han och regissören Tony Kaye inte alltid var av samma åsikt om saker och ting, men eftersom Norton är ”The Man” så har han fått som han velat. Och det är inte fel för Norton är en alldeles utomordentlig regissör (”Keeping the Faith”) han med. Hur som helst, slutresultatet är imponerande.

Jag vill inte påstå att American History X skulle vara den ultimata filmen om rasism, våld eller korkade ideologier, men hör till samma toppskikt som ”Romper Stomper”, ”Mississippi Burning” och ”In the Heat of the Night”. Filmen behandlar sitt budskap med ett skrämmande stilla lugn, objektivt och utan försköning.

För min egen del vill jag be alla intresserade iaktta följande: American History X är en viktig film med ett viktigt budskap. Försök se den objektivt och försök att inte se den alls om du bara vill se våld och hemskheter. Det ger bara en bitter eftersmak. För den kritiske filmtittaren ger denna film en känslosam upplevelse.

Jan Ahlgren

Andra recensioner

Kommentarer