I huvudet på John Malkovich

  • Svensk titel: I huvudet på John Malkovich
  • Originaltitel: Being John Malkovich
  • Speltid (min): 108
  • Release (Bio): 2000-03-03
  • Release (Blu-ray/DVD): 2000-11-23
  • Tagline: Ever wanted to be someone else? Now you can.

Recension - Blu-ray/DVD

Så var det dags för Spike Jonze att göra långfilm. Vi är många som längtat efter detta ögonblick efter att ha sett alla hans höjdare till musikvideor. I den branchen har han gjort sig känd för att göra annorlunda projekt med otrolig filngertoppskänsla så det är ingen överraskning att hans första film också skulle bli annorlunda.

I "I Huvudet på John Malkovich" får vi stifta bekanstskap med Craig Schwartz (Cusack), en arbetslös dockteaterspelare. I behov av pengar så tar han ett arbete som arkiverare på ett kontor beläget på 7½ våningen. En dag upptäcker han dock något högst märkligt, bakom ett arkivskåp finner han en port som tar dig in i huvudet på John Malkovich (som spelar sig själv). Väl därinne kan du leva hans liv i, ja just det, femton minuter innan du spottas ut i ett dike vid avfarten till New Jersey.

Det tar inte lång tid innan Craig och hans kollega Maxine (Keener) inser att här finns det pengar att tjäna och det tar ännu mindre tid för att deras företag ska bli en succé. Fast det uppstår problem när Craigs fru (Diaz) vill bli John Malkovich för alltid.

Det kanske låter som en konstig film, och det är precis vad det är, men man har glömt bort att göra en bra film. Två timmar är i grövsta laget för en rolig idé som inte lyfter förrän sista halvtimmen. Att man sedan använder en onödigt skakig handkamera och samma ljussättning filmen igenom gör inte saken bättre. Utan resultatet blir en tämligen ointressant men välspelad historia.

Hela skulden för filmens nederlag skall ändå inte läggas på Jonzes axlar utan mycket är manusförfattaren Charlie Kaufmanns fel. Han har fortfarande lite kvar att lära om handlingsuppbyggnad. Dock finns det inga tvivel om att både Jonze och Kaufmann kan göra riktigt bra filmer i framtiden. Det är ju trots allt deras debut.

Som tur är finns det ljuspunkter i filmen, främst skådespelarna (med undantag för Keener som konstigt nog blivit oscarnominerad för sin roll). Både John Cusack och John Malkovich gör sina bästa rollporträtt på bra länge och Cameron Diaz har aldrig varit så här bra. Dessutom har Carter Burwell (Fargo, Generalens Dotter) komponerat ihop ett bra ljudspår till bilderna.

"I Huvudet på John Malkovich" verkar på ytan vara en bra film och det är just vad den är - På ytan. Filmen smeker bara vissa områden när man mycket väl kunnat fördjupa sig ännu mer i vissa dramatiska ögonblick men man har varit för upptagen med att göra en rolig film och det medför att det i slutändan inte blir särskilt roligt.

Andreas Olofsson

Andra recensioner

Kommentarer