I huvudet på John Malkovich

  • Svensk titel: I huvudet på John Malkovich
  • Originaltitel: Being John Malkovich
  • Speltid (min): 108
  • Release (Bio): 2000-03-03
  • Release (Blu-ray/DVD): 2000-11-23
  • Tagline: Ever wanted to be someone else? Now you can.

Recension - Blu-ray/DVD

I Huvudet På John Malkovich är en komedi för personer med öppet sinne och vilja att se något annat än en sedvanlig standardkomedi från det glittriga Hollywood. Och ser man den, så blir man glad. Filmen är en smart hybrid mellan en intelligent komedi och Monty Pythons vansinnigaste sketcher.

Självaste idén med att en marionettartist hittar en väg in i skådespelaren John Malkovich’ huvud i sitt mycket låga kontor som ligger på våning 7½ i en kontorsbyggnad mitt i stan är bara sååå jävla genialiskt. Och dessutom hur roligt som helst.

Regissören Spike Jonze, som f.ö. är också en ypperlig skådespelare, och manusförfattaren Charlie Kaufman har ur ett vansinnigt manus skapt en lättsedd film med såväl hysteriskt komiska inslag som en genväg till djupare, filosofiska diskussioner, om man så vill. Skådespelarna John Cusack som marionettartisten och Cameron Diaz (nästan oigenkännlig) som hans fru, som inser att hon är trassexuell efter ett besök i Malkovich skalle, är båda fenomenala i sina roller. Men det är dock John Malkovich själv som levererar de roligaste och mest ihågkomna scenerna. Det är ingen överdrift att påstå, att Malkovich är en av de mångsidigaste och djärvaste skådespelarna i modern tid.

John Cusack kommer att bli en ny Robert de Niro om han får chansen. Han är skicklig och uttrycksfull och passar i denna roll mycket väl. Cusack har varigt modig nog att välja roller som spänner över många genrer. I denna spelar han än en gång en något udda person, men å andra sidan finns det ingen i denna film som är normal eller ens i närheten av sedvanlig. Filmen innehåller några roliga cameos varav Charlie Sheen levererar en rolig parodi på sig själv. Skådespelarmässigt är filmen perfekt.

Vad det gäller manus och regi, så kan denna sortens uppfinningsrikedom jämte en rätt ovanlig förhållning till standardkomik vara tungt för många. Jag har hört vänner säga att filmen var långtråkig och korkad, emedan andra har jublat åt dess uppfinningsrikedom. Jag själv höll först på att tappa hakan och sedan då jag återhämtade mig från chocken, att detta inte var en sedvanlig amerikansk komedi, så var veckan räddad. Sällan blir man på så gott humör efter att ha sett en ganska ”liten” film i DVD-sammanhang.

Ljud och bild är av bra kvalité, så filmen får en mycket högt betyg och rekommenderas varmt för alla tänkande individer.

©Janne Ahlgren

Jan Ahlgren

Andra recensioner

Kommentarer