Falcon and the Winter Soldier, The

  • Svensk titel: Falcon and the Winter Soldier, The
  • Originaltitel: The Falcon and the Winter Soldier
  • Speltid (min): 300
  • Release (Streaming): 2021-03-19
  • Streamingplattform: Disney+
  • IMDb: Falcon and the Winter Soldier, The

Recension - Streaming

Marvel fortsätter sin streamingsatsning där populära "Avengers"-biroller hamnar i rampljuset på egen hand. "The Falcon & The Winter Soldier" utspelar sig efter "Endgame" i en värld där halva befolkningen återvänt på ett inte helt friktionsfritt sätt, vilket ett gäng flagsmashers bygger en egen militant agenda på. Högtflygande Sam (Falcon) vägrar axla Caps vibraniumsköld, till metallarm-Buckys (Winter Soldier) stora besvikelse. Ska det omaka paret lyckas stoppa flaggsuperskurkarna och rädda Falcons syrras fallfärdiga gamla båt?

Mina intryck efter första avsnittet:

"The Falcon & the Winter Soldier" börjar stabilt på varsitt håll där den ene försöker rädda en gammal båt och den andre brottas med sitt torpedsamvete. Samtidigt som skölden hamnar i fel händer. Skönt med tid för fördjupning av intressanta sidokaraktärer, som nu kliver fram.

Så här gick tankarna efter andra avsnittet: 

"The Falcon & the Winter Soldier" håller intresset uppe. Teorin om "androids, aliens, wizards" är redan en klassiker. Avsnitt nummer två går som väntat mot buddy-cop-hållet. Nästa vecka ska det tydligen pressas info ur listige baron Zemo i finkan.

Och sedan kom "Civil War"-skurken Zemo och hans lila, klassiska mask. Han rymde, stal showen totalt och dansade sig ur handlingen lite väl fort. Då överraskade serien oss med "Seinfeld"-legenden Julia Louis-Dreyfus som den nya rackaren Contessa Valentina Allegra de Fontaine, som ser ut att samla ett eget suspekt team i det långa loppet. 

Älskade den explosiva två-mot-en-fajten mot fake-Cap. Wakandas krigarkvinnor dominerade totalt i sitt avsnitt! Det blev ändå tid för reflektion, vänskap och laga båt. En annan styrka är att intressanta ämnen som hudfärg och terrorism tacklades. Och det lämpliga i att Sam visade sig ha en värdig moral att efterträda polaren Steve.

På minuskontot då? Vi får ett ganska förutsägbart slut, skulle jag säga. Stundtals klickar inte buddy-cop-grejen till hundra procent. Duon är trots allt inte lika vassa på det som Danny Glover och Mel Gibson i "Dödligt vapen". Flagsmashers är dessutom - tyvärr - rätt mediokra fiender. Inte på Zemo-nivå. 

Trean i betyg blir ganska stark ändå. Det ÄR en kompetent liten följetong för vänner av Marvels filmuniversum. Överlag är det tummen upp.

Nästa MCU-anhalt på Disney+ blir den lurige guden Loke och hans alldeles egen tidsreseserie. Härligt!

Johan Karlsson

Kommentarer