Skylines

  • Svensk titel: Skylines
  • Originaltitel: Skylines
  • Speltid (min): 113
  • Release (Blu-ray/DVD): 2021-04-05
  • Tagline: To save our world she must invade theirs.
  • IMDb: Skylines

Recension - Blu-ray/DVD

Kapten Rose Corley vill inte vara med längre. Efter att ha behövt offra egna soldater i den senaste striden har hon lagt av och försöker gömma sig från militären. Men det håller inte i längden. Ni förstår, Rose är oumbärlig. Hon är människa, men född med utomjordiska superkrafter som militären behöver för att kunna slåss mot de invaderande varelser som vill ta över jorden. Nu har militären en plan för att kunna avgöra detta krig en gång för alla, men då behöver de Rose. Oavsett vad hon själv tycker om saken.

När jag först såg omslaget till “Skylines” tänkte jag att det såg intressant ut, men efter att skummat igenom texten på baksidan insåg jag att detta är den tredje filmen i en serie där jag inte sett någon film tidigare. Med berått mod kastade jag mig in i min filmgrotta och grävde runt. Mycket riktigt, där hittade jag en bluray med den första filmen (“Skyline”, 2010) som jag plockade upp från någon reaback för ett antal år sedan.

Av med plasten och in med skivan i spelaren. Ärligt talat var “Skyline” inte mycket till film, utan mer en showreel med specialeffekter. Men vilken showreel sedan, effekterna var väldigt imponerande även om filmen som sådan inte var det.

Efter det var det dags att leta upp den andra filmen, “Beyond Skyline”, som kom 2017. Jag visste bestämt att jag inte ägde den filmen (jag visste ju inte ens om att den existerade), men turligt nog finns den på Netflix. Jag drog igång den och reagerade snart på att vissa scener kändes väldigt bekanta. Det visar sig att den utspelar sig samtidigt som den första filmen, och att man har valt att återanvända flera scener. De båda huvudkaraktärerna från första filmen är dock bara med lite grann i slutet (med nya skådespelare). Tyvärr var denna film brutalt tråkig och mina blickar drogs mer än en gång mot klockan för att se hur mycket det var kvar att titta på. Förutom några fightingscener med Iko Uwais (“The Raid”, “Merantau”) fanns det inget intressant alls.

Därför var det med betydligt sänkta förväntningar som jag till slut satte igång “Skylines”. Den tar vid nästan direkt där tvåan slutar, men till min stora förvåning och glädje är den här filmen betydligt bättre. Visst, det är först och främst fortfarande en stor uppvisning av specialeffekter och handlingen spelar fortfarande andrafiol. Man har dock valt att inkludera mer humor den här gången, vilket är något filmen verkligen tjänar på.

Jag kan med gott samvete inte ge filmen ett högre betyg än en trea, men det är en hyfsat stabil sådan. Den enda nackdelen är att man bör nog genomlida de första två filmerna, eller åtminstone “Beyond Skyline”, för att hänga med i svängarna.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer