Raya och den sista draken

  • Svensk titel: Raya och den sista draken
  • Originaltitel: Raya and the Last Dragon
  • Speltid (min): 107
  • Release (Bio): 2021-03-05
  • Release (Blu-ray/DVD): 2021-05-18
  • Release (Streaming): 2021-03-05
  • Streamingplattform: Disney + Premium Access
  • Tagline: A quest to save her world.
  • IMDb: Raya och den sista draken

Recension - Blu-ray/DVD

Kamundra var en gång ett blomstrande rike, där människor och drakar levde tillsammans i harmoni. Men när de mystiska och ondskefulla druunerna anfaller och förvandlar allt och alla som kommer i deras väg till sten måste de slåss tillsammans för sin överlevnad. En strid som slutar med att druunerna förvisso drivs tillbaka men samtidigt finns det inga drakar kvar. Det enda spår av dem som fortfarande existerar är en ädelsten som påstås innehålla drakarnas magi.

De kvarvarande människorna är splittrade, och det forna Kamundra delas nu upp i fem olika riken; Fang, Spine, Talon, Tail och Heart, där ädelstenen förvaras.

500 år senare tränas den unga Raya av sin far, hövding Benja från Heart, till att bli ädelstenens beskyddare. Benja drömmer om att kunna återförena de nu rivaliserande rikena till ett nytt Kamundra och bjuder in till en stor fest där representanter från samtliga deltar. Det råder dock en stor misstänksamhet mellan dem, och mycket riktigt urartar festen och ädelstenen stjäls och krossas i flera delar. Till råga på allt attackerar druunerna igen och många, inklusive Benja, förstenas.

Raya klarar sig med nöd och näppe och ägnar de närmaste åren till att leta efter ädelstenens delar, i förhoppningen att fred återigen kan uppnås om alla delas återförenas. Under sitt letande får hon oväntat sällskap – Sisu, den sista kvarvarande draken!

Nu släpps ”Raya och den sista draken” på DVD och bluray, efter att ha haft samtidig bio- och VoD-premiär (på Disney+ Premium Access) i mars. Som vanligt med Disney förväntade jag mig att jag skulle bjudas på ett visuellt fyrverkeri, men var inte helt övertygad om själva innehållet skulle falla mig i smaken. Men det gjorde det!

Filmen är mycket riktigt fantastiskt snygg att titta på, den är rolig och lagom spännande för att passa de allra flesta åldrar. För några kanske Sisu kan vara lite mycket ibland då hon likt anden i ”Aladdin” är rapp i käften och snabb med referenser, men det var inget som störde mig. Faktum är att det här i mitt tycke mycket väl kan vara den bästa Disneyfilmen på ett bra tag.

”Raya och den sista draken” är härlig familjeunderhållning. Rekommenderas!

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer