Patrioten

  • Svensk titel: Patrioten
  • Originaltitel: The Patriot
  • Speltid (min): 158
  • Release (Bio): 2000-07-28
  • Release (Blu-ray/DVD): 2001-01-03
  • Tagline: Some things are worth fighting for

Recension - Blu-ray/DVD

Mina fördomar och förutfattade meningar till trots visade det sig att "Patrioten" inte bara var en "Braveheart" med pistoler. Att ens jämföra denna filmen med "Braveheart" skulle vara ett grovt tjänstefel.

Mel Gibson spelar den krigsärrade Benjamin Martin, som sedan ett par år bestämt sig för att lägga sin gamla Tomahawk i lådan, och vara med sina sju barn efter sin frus bortgång. Men frihetens krig är precis runt kröken.
Och det tar inte lång tid förrän Benjamin tvingas in i krigets mentala och fysiska mardröm igen.

Roland Emmerich, som gett oss sådana underhållande filmer som "Independence Day" och "Godzilla" ger oss nu en film som säkerligen ingen hade väntat sig. I alla fall inte från honom. Men helt har Emmerich inte kunnat släppa sin förkärlek för filmeffekternas möjligheter. Och just i "Patrioten" är detta tacksamt. För till skillnad från överdrivna "Godzilla" fyller effekterna en funktion. De ståtliga regata-fartygen, fältstriderna och småstäderna ser nästan verkliga ut.
Tillsammans med sin evige vapendragare, producenten Dean Devlin, levererar han en 2 timmar och 45 minuter tung film som i grund och botten är ett drama. De avhuggna benen, de flygande kanonkulorna och de dundrande pistolerna är bara verktyg för berättelsen. "Patrioten" är den första filmen sedan "Forrest Gump" som jag tycker kan berättiga sin filmlängd. Skräckexemplet är ju översnyftade "Titanic".
Istället känns filmlängden berättigad, då Emmerich låter filmens handling ta den tid det kräver. Nästan en timme går innan Gibson låter de första dropparna blod stänka. Men inte är man besviken för det.

Med denna filmen visar nämligen Emmerich att han verkligen kan göra drama, i jämvikt mot de nämnda science-fictionspektaklen. Detta är filmen som jag kommer att minnas Mel Gibson i från och med nu. Och det är ju på tiden att Mel kommer ifrån sin William Wallace-stämpel.

Många starka röster har höjts mot Emmerichs vilja att glorifiera patriotismen och att på detta sätt göra det patetiskt. Jag finner det istället uppfriskande. Uppfriskande på ett sådant sätt att det är skönt att se ett land som USA, som verkligen är stolta över sitt land. Varför kan inte vi svenskar känna detsamma. I brist på en egen nationalitetskänsla, förstår jag fullt ut varför vi söker oss till USA och på kuppen blir "amerikaniserade".

Mel Gibson som Benjamin Martin känns helt rätt. Han ger rollen en sorgfull vrede som få hade kunnat. Men det känns heller inte fel med en omgivning av flera begåvade birollsinnehavare. Inte en gång tänker man på Mel som den enda "Hollywoodstjärnan, utan helt enkelt som en skådespelare.

"Patrioten" är den enda filmen som kan mäta sig med den underbara "Sommersby", och det kommer troligen ta flera år innan en film kommer skildra den amerikanska frihetskampen på ett likvärdigt sett. Men vem vet? Det ryktas ju om en film om George Washington...

Csaba Perlenberg

Andra recensioner

Kommentarer