Godzilla vs. Kong

  • Svensk titel: Godzilla vs. Kong
  • Originaltitel: Godzilla vs. Kong
  • Speltid (min): 114
  • Release (Bio): 2021-05-28
  • Release (Blu-ray/DVD): 2021-09-06
  • Tagline: One Will Fall
  • IMDb: Godzilla vs. Kong

Recension - Blu-ray/DVD

Det har gått fem år sedan Godzilla besegrade King Ghidorah. På Skull Island hålls Kong under observation av Monarch, som undersöker honom för att lära sig mer om honom och de andra titaner som observerats.

När Godzilla oväntat attackerar flera olika städer runt om i världen, i ett väldigt otypiskt beteende, bestämmer sig Monarch för att använda sig av Kong för att sätta Godzilla på plats. Kong förs till Antarktis, till en ingång till jordens inre. En grupp forskare från Monarch låter sig ledas ner till jordens mittpunkt av Kong, och upptäcker den mytomspunna plats där Kongs förfäder och andra titaner levt. 

Godzilla känner av Kongs närvaro och bjuder upp till en massiv strid. Men det visar sig snart att de båda titanerna också har en gemensam fiende…

Ända sedan det så kallade “monsterverse” drog igång har det ryktats om att de största av största, dvs Kong och Godzilla, skulle få mötas i en spektakulär film. Det tog ett par år, följt av Covid-relaterade förseningar, men till slut fick filmen premiär. Jag gillade de båda Godzilla-filmerna som föregick denna, för att inte tala om “Kong: Skull Island” som var en riktig höjdare, så det är klart att jag var pepp på denna. Visst var jag fullt medveten om att det fanns alla möjligheter till att det skulle bli skit, men jag höll ändå tummarna.

Nu när filmen är sedd så kan jag konstatera att jo, den var underhållande. Effektmässigt imponerar den förstås, det blir onekligen lite maffigare än första gången de båda träffades (i japanska “King Kong vs. Godzilla” från 1962). Den var inte lika bra som jag hade hoppats och velat att den skulle vara, men jag hade aldrig tråkigt. Hade de kapat bort lite av konspirationsteoretikern i filmen hade nog fyran varit i hamn, men nu får det landa på en stark trea i betyg.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer