Kong: Skull Island

  • Svensk titel: Kong: Skull Island
  • Originaltitel: Kong: Skull Island
  • Speltid (min): 119
  • Release (Bio): 2017-03-10
  • Release (Blu-ray/DVD): 2017-07-24
  • IMDb: Kong: Skull Island

Recension - Blu-ray/DVD

Vi vet alla vem King Kong är, eller hur? Efter att ha sett honom klättra uppför Empire State Building (1933 och 2005), World Trade Center (1976), få ett konstgjort hjärta inopererat (”King Kong Lives”, 1986) och fajtats mot Godzilla (”King Kong vs Godzilla”, 1962 och 2020) så har åtminstone de flesta av oss en hygglig bild över vem denna jätteapa är.

”Kong: Skull Island” äger rum precis vid Vietnamkrigets slut. Ett gäng amerikanska soldater får ett erbjudande om att supporta en vetenskaplig expedition till en mytomspunnen ö som lär hysa flera hemligheter som de flesta regeringar är beredda att döda för. Väl framme på ön släpper expeditionen från sina helikoptrar ett stort antal bomber ner på marken, för att ”mäta seismiska vågor” och undersöka hur ön är uppbyggd under markytan. Detta gillas inte av urinvånarna, varav en blir lite extra förgrymmad och attackerar expeditionen – säg hej till Kong.

Nu är det en kamp om överlevnad, och kanske är det inte Kong som är det största hotet trots allt.

”Kong: Skull Island” är en helt ny vinkling på sagan om vår jätteapa. Vi får bortse från vad som hände i de tidigare filmerna, detta är en helt ny värld som så småningom kommer att knytas ihop med Gareth Edwards ”Godzilla” och kommande ”Godzilla: King of Monsters” i det så kallade ”Monsterverse”. Vi får under filmens gång se att de som leder expeditionen är Monarch, samma organisation som var aktiv i ”Godzilla”, och den som har ögonen med sig kommer att se fler kopplingar till den japanska reptilen.

Fan vad jag hade roligt med den här filmen! Det är non stop matiné, med ett härligt soundtrack och en riktigt skön känsla rakt igenom. Skådisar som John Goodman, Tom Hiddleston, John C. Reilly och Brie Larson gör precis vad de ska, och Samuel L. Jackson… tja, han är Samuel L. Jackson.

”Kong: Skull Island” är en perfekt popcornrulle!

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer