Spider-Man: No Way Home

  • Svensk titel: Spider-Man: No Way Home
  • Originaltitel: Spider-Man: No Way Home
  • Speltid (min): 148
  • Release (Bio): 2021-12-15
  • Release (Blu-ray/DVD): 2022-04-11
  • Tagline: The Multiverse unleashed.
  • IMDb: Spider-Man: No Way Home

Recension - Bio

Marvel-årets sista långfilm har landat på bio med pompa och ståt och dragit in rekordsummor, trots pandemin. Tellusfilms recensent och superhjältefantast Karlsson tycker till i vanlig ordning. Varning för massiva spindelspoilers!

Att Mysterio avslöjat för världen att Peter Parker är kvartersspindeln börjar få stora konsekvenser för vår hjälte och hans innersta krets. Därför vänder sig Spider-Man till magikern Dr Strange för att trolla tillbaka sin hemliga identitet. Men det går naturligtvis helt åt skogen.

Vips dyker gamla, galna skurkar upp för att ställa till med förstörelse. Skurkar som Parkers moraliska kompass omöjligen kan skicka hem till en säker död. Men är det verkligen riskfritt att försöka bota Green Goblin, Doc Ock, Sandman, Lizard och Electro? Här blir det förresten pinsamt tydligt att Sam Raimis klassiska trilogi hade de bästa bovarna, med hästlängder. 

Multiversemötet mellan tre inkarnationer av Spider-Man är filmens trumfkort. Helt plötsligt står alla tre sida vid sida; Tom Holland, Andrew Garfield och Tobey Maguire. Riktigt välskrivna scener som blickar tillbaka till de förra filmserierna. 

Skönt att höra att äldste Peter och MJ hittade tillbaka till varandra. Och rörande att mittemellan-Peter får rädda nya MJ när hon faller, med vetskapen om vad som hände med hans ögonsten Gwen. Unge Parkers stora förlust är också hjärtskärande - med stora krafter... Och så vidare, och så vidare. Plus små gästspel av Matt Murdock och Eddie Brock. Nördarnas julafton! 

"No Way Home" är skitrolig, spännande och intensiv. Filmen undviker de kassa treornas förbannelse med råge och levererar en mäktig final för trilogin. Helt klart. 

Men det minnesraderande slutet är jag kluven till. Samtidigt som jag förstår de narrativa fördelarna med att skala av karaktären och börja om på ny kula med en simpel symaskin, så är det smärtsamt att den charmiga trion Peter, MJ och Ned har blivit upplöst och ogiltigförklarad. Det ger en besk eftersmak och underminerar alla tidigare ögonblick, skoldanser och Europa-äventyr. Därför uteblir femman i betyg. Annars är allt med filmen elitnivå. 

PS: Jon Watts - vilken stark trilogi du fick till! Lycka till med rebootade "Fantastic Four". Du lär naila tonen. Och visst kommer Human Torch bli kompis med Spider-Man? Precis som i serietidningarna.

Johan Karlsson

Kommentarer