Many Saints of Newark, The

  • Svensk titel: Many Saints of Newark, The
  • Originaltitel: The Many Saints of Newark
  • Speltid (min): 120
  • Release (Bio): 2021-10-15
  • Release (Blu-ray/DVD): 2022-01-17
  • Tagline: Who made Tony Soprano?
  • IMDb: Many Saints of Newark, The

Recension - Blu-ray/DVD

1999 sändes det första avsnittet av “The Sopranos” på SVT. Jag hade sett någon påannons innan och tänkte att jag skulle ge det en chans. Det dröjde inte många minuter innan jag var helt fast. Det här liknade inte någonting jag tidigare sett, definitivt inte på TV. Jag följde slaviskt serien under dess sex säsonger och som så många andra fnissade jag åt Springsteen-referenser (speciellt de som gjordes i Silvio Dantes närvaro) och fick en liten crush på Drea de Matteo i rollen som Adriana La Cerva. Seriens omtalade final var i mitt tycke ett värdigt avslut på en fantastisk serie.

Serien klassas ofta som en av de bästa serierna som någonsin gjorts och visas fortfarande runt om i världen, inte minst på HBOs egna streamingtjänst. Och givetvis har det talats om någon form av fortsättning när det handlar om en så pass populär serie, snacka om “easy money”. Efter James Gandolfinis bortgång 2013 så lades det dock på is. Inget “Sopranos” utan Tony Soprano liksom.

Men om man inte kan göra något som utspelar sig efter “The Sopranos”, kanske man kan göra något som utspelar sig före? Det är här filmen “The Many Saints of Newark” kommer in i bilden.

Huvudperson är Dickie Moltisanti, pappa till Christopher och farbror (typ) till Tony Soprano. Vi får följa hur Dickie bygger upp sin karriär till att bli den mäktigaste maffiabossen i New Jersey, och hur hans liv och leverne påverkade den unge Anthony att bli den person vi älskade att hata i “The Sopranos”.

Serien innehåller en hel del fan service, som att låta oss få se saker utspela sig som vi tidigare fått höra om som anekdoter i serien. Vi får ju också se bekanta karaktärer som Paulie Walnuts, Pussy Bonpensiero och Silvio Dante i yngre upplagor. Men, och det här är viktigt, man behöver inte ha sett serien innan för att kunna uppskatta den här filmen. Visst, man kanske missar vissa referenser men det gör det inte svårare att hänga med här. Man får se det som en ren bonus för de gamla fansen.

När James Gandolfinis son Michael fick rollen som unge Tony Soprano var det många, inklusive undertecknad, som tänkte att det var “stunt casting”, dvs en ren gimmick. Så fel man hade! Michael är lik sin far, i vissa scener är det nästan lite otäckt, men han är också en bra skådespelare. Han är också i gott sällskap, då rollistan innehåller en lång rad fina namn. Vi har bland annat Jon Bernthal och Vera Farmiga som Tonys föräldrar och Ray Liotta i dubbla roller som Dickie Moltisantis pappa och farbror.

Vi måste också förstås prata om Alessandro Nivola, som ändå spelar huvudrollen som Dickie Moltisanti. Jag har haft väldigt dålig koll på Nivola och bara sett honom i ett fåtal roller, och fram tills nu har jag alltid sett honom som Pollux Troy, Nic Cages lillebror i “Face/Off”. Nu råder det ingen tvekan om att han i första hand kommer att vara Dickie Moltisanti i mina ögon.

Det här var en riktig högtidsstund! Och när de bekanta basslingorna började spelas i slutet… oj oj oj! Det här blir en riktigt stark fyra!

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer