Han

  • Svensk titel: Han
  • Originaltitel: Han
  • Speltid (min): 22
  • Release (Bio): 2021-12-11
  • IMDb: Han

Recension - Bio

Efter makens död flyttar Anna från Sundbyberg till ett hus i en mindre ort, tillsammans med döttrarna Vicky och Moa. Hon kämpar med att få till en fungerande vardag, men det är naturligtvis inte lätt. Äldsta dottern Vicky vantrivs enormt, då hon inte bara förlorat sin pappa utan i och med flytten även alla sina kompisar. Yngsta dottern Moa börjar bete sig lite konstigt och påstår att hon ser och pratar med någon i huset, trots att det inte finns någon annan där.

Samtidigt plågas en för familjen okänd man av mardrömmar, där hemska upplevelser från hans barndom spelas upp igen och igen. En natt där hela hans familj försvann spårlöst från huset där de bodde. En natt där han var den enda som lyckades fly från det väsen som hemsökte deras hus. Samma hus som Anna och hennes döttrar nu bor i…

“Han” är en ruggig liten kortfilm från regissören Titus Paar, baserad på en novell av Johanna Hagberg som också skrivit manus tillsammans med Paar. I rollerna ser vi bland andra Yohanna Idha (“Molly i världen”, “The Huntress: Rune of the Dead”, “Fartblinda”) som Anna, hennes dotter Leonora Elva som Moa och Viva Östervall Lyngbrant (“The Huntress: Rune of the Dead”) som Vicky. I rollen som mannen ser vi Urban Bergsten (“The Huntress: Rune of the Dead”, “Legend of Dark Rider: The Beginning”, “Gåsmamman” mm.). Det är en liten tight cast, som spelar fint tillsammans.

Filmen har lite “Poltergeist”-vibbar, och lyckas med att bli riktigt obehaglig på sin korta speltid. Det är inte en splatterfilm på något sätt, utan jobbar med mer känsla och ovisshet än “in your face”-skrämseltricks.

Jag gillar detta, och jag är verkligen inte ensam om det. Sedan biopremiären i Norrköping strax före jul har filmen plockat hem 20 olika priser på festivaler i New York, Hollywood, Milano och Paris. Både regi, skådespelare och film har prisats, så det måste ändå kallas succé. Nu hoppas jag bara att filmen kan bli mer lättillgänglig även för oss svenskar. Vem vet, regissören kanske lägger upp den på YouTube vartefter, precis som han gjorde med “Legend of Dark Rider: The Beginning” och “Fear of the Woods: The Beginning”, även om den sistnämnda inte längre ligger kvar där. Det är dessutom en uppföljare på gång, som jag ser fram emot.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer