Nyckeln till frihet

  • Svensk titel: Nyckeln till frihet
  • Originaltitel: Shawshank Redemption, The
  • Speltid (min): 137
  • Release (Bio): 1995-03-03
  • Release (Blu-ray/DVD): 2020-01-06
  • IMDb: Nyckeln till frihet

Recension - Blu-ray/DVD

The Shawshank Redemption är en av 1900-talets bästa, om inte rentav den bästa, dramafilmen. I denna storslagna film har man på ett lyckat sätt kombinerat förstklassigt skådespeleri med ett finsmakarregi och ett besynnerligt intelligent manus. Jag kan inte hitta på något negativt att säga om The Shawshank Redemption, eller Nyckeln till Frihet som den kallas på svenska.

Frank Darabont heter upphovsgubben bakom denna finfina film. Han är bäst känd för sina manus av varierande karaktär, men också som upphovsmannen till Den Gröna Milen, även den en Stephen King filmatisering. På ett lugnt sätt, utan att överdramatisera berättar han storyn on en okyldigt dömd man. Det finns inte en enda onödig scen och hela manuset ligger snyggt ihopvävt i en så fin filmhelhet att man bara kan förundras. Darabont beskriver på ett autentiskt sätt alla mänskliga känsloyttringar och man har lätt för att identifiera sig i händelserna och med personerna.

Skådespelarna är sällsynt välvalda med Tim Robbins och Morgan Freeman i spetsen. Detta är filmskådespelarkonst utan dess like. Filmen bevisar att är man en duktig skådespelare, så behöver man inte svälta i tre veckor för att spela hungrig eller genomgå en militärträning för att spela soldat. Alla metodskådespelare i stor ära, men vissa kan sitt yrke (att låtsas vara någon annan) genom att bara låtsas och spela. Visst kan en intensiv filminspelning sätta djupa spår i de stackars känsliga skådespelarnas själar, men här snackar vi om rutinerade och kunniga gubbar, inte om bräckliga småflickor som måste ta ett sabbatsår efter att motskådespelaren har slagit och torterat henne. På låtsas. The Shawshank Redemption visar att gamla kan och man ska lära av dem.

Om nu skådespelarna är briljanta så är även manus det. Frank Darabont har själv anpassat Stephen Kings berättelse ”Rita Hayworth and The Shawshank Redemption” till en smart och underhållande filmidé. Ömsom låter han oss skratta, ömsom gråta. Och spännande är det också. Obehagligt och frigörande. Allt i god ordning.

Musiken är, som allt annat, bara så väldigt bra. Likaså får DVD-kopians ljud och bild ett stort plus.

Vissa åskådare har hävdat att filmen är för lång och långsam. Man har kritiserat filmen för att den är förutsägbar och ganska intetsägande, men jag påstår att man från underhållningssynpunkt sett bara kan uppskatta den i alla dess delar. Film är en berättelse i en alternativ realitet. Alltså, för att underhålla utan alltför stor problematik, tar man sig vissa friheter och vill man vara petig så njuter man inte av helheten. Jag menar, inte är Jurassic Park en logisk produkt och inte är dinosaurierna en realitet i stadsmiljö, men nog njuter man av helheten alltid då den framställs så. Om inte, så saknar man fantasi. Se The Shawshank Redemption och glöm allt det där med fantasi. Jag tror att du inte behöver det. Denna film underhåller i alla fall.

Superbra film, kanonmanus och fina skådespelare. Värd många tittningar.

Jan Ahlgren

Kommentarer