Batman, The

  • Svensk titel: Batman, The
  • Originaltitel: The Batman
  • Speltid (min): 176
  • Release (Bio): 2022-03-02
  • Release (Blu-ray/DVD): 2022-06-02
  • Tagline: It's not just a call… It's a warning.
  • IMDb: Batman, The

Recension - Bio

Robert Pattinson har lämnat de glittriga "Twilight"-vampyrerna bakom sig och tagit sig an en klassisk roll i superhjältefacket - självaste Läderlappen/Batman/The Caped Crusader. I bioaktuella "The Batman" visar han var skåpet ska stå.

Tiden är förbi när bara en skådespelare kunde spela Batman på en gång. Tack vare multiversetrenden kommer även Tim Burton-veteranen Michael Keaton och Zack Snyder-erans Ben Affleck att gestalta olika versioner av The Dark Knight i "The Flash" nästa bioår.

Men denna regniga biofilm, "The Batman", är frikopplad från övriga DC och har som sagt perfekte Robert Pattinson i huvudrollen som Bruce Wayne/Batman. Jag gillar att Batman är sårbar och mänsklig, vilket blir tydligt, inte minst i en smärtsam flygscen. De nya versionerna av Alfred, Gordon, Pingvinen och Catwoman är också suveräna och välmejslade.

Vad går storyn ut på? Jo, så här är det: Under ett tidigt år som kostymerad hämnare brottas Batman med ett knivigt fall där den listige seriemördaren The Riddler ger sig på den korrumperade stadens storfräsare en efter en. Det här är raka motsatsen till gummiansiktet Jim Carreys färgglada tok-Riddler från "Batman Forever" på 90-talet. Det löjliga är utbytt mot ett krypande obehag. 

Läderlappens detektivkunskaper sätts dessutom på prov, vilket är uppfriskande i sammanhanget. 

Den nya "The Batman"-musiken förföljer mig när jag cyklar hem från bion. En drabbande, bultande slinga som är superhjältens nya ledmotiv. Det vittnar om en fantastisk kompositör i form av Michael Giacchino. Har gillat honom sedan hans genombrott med de mystiska tv-serierna "Alias" och "Lost". Giacchino har därefter skrivit musik till "Star Trek"-, "Jurassic World"- och "Spider-Man"-filmer. Ett imponerande CV. 

Allt pekar på att det blir en uppföljare, inklusive rejäla biointäkter. Inte mig emot. Det enda kloka är att låta den skicklige regissören och manusförfattaren Matt Reeves ("Apornas planet") fortsätta bygga ut sin fängslande storyline i Gotham City. Dessutom planeras två tv-serier på HBO Max. En som ska handla om gangsterbossen Pingvinen, och en som kommer kretsa kring dårhuset Arkham. 

Det är skönt när en film som denna lever upp till förväntningarna. En av de mest stämningsfulla "Batman"-rullarna har sett dagens ljus i och med "The Batman". Det blir fyra starka burfladdermöss av fem möjliga i betyg.

Johan Karlsson

Kommentarer