Doctor Strange in the Multiverse of Madness

  • Svensk titel: Doctor Strange in the Multiverse of Madness
  • Originaltitel: Doctor Strange in the Multiverse of Madness
  • Speltid (min): 148
  • Release (Bio): 2022-05-04
  • Release (Blu-ray/DVD): 2022-07-25
  • Tagline: Enter a new dimension of Strange.
  • IMDb: Doctor Strange in the Multiverse of Madness

Recension - Bio

Denna vecka har multiverseröriga "Dr Strange 2" haft premiär på biografer runt om i landet. En självklar måste-se-film från Marvels superhjältefabrik. Karlsson har så klart redan sett den och har en rykande färsk recension i pipelinen. Varning för förödande spoilers!

"Doctor Strange in the Multiverse of Madness" är en förbaskat skön titel när Benedict Cumberbatch är tillbaka som den mäktige magikern som av misstag öppnat upp diverse multiversevärldar i braksuccén "Spider-Man: No Way Home". Huvudrollsinnehavaren levererar som vanligt karisma och sarkasmer på en nivå som bara Tony Stark/Robert Downey jr nått upp till tidigare. Som i förra solofilmen får magikern kompetent backning av Wong (Benedict Wong), Christine Palmer (Rachel McAdams) och Baron Mordo (Chiwetel Ejiofor).

Extra härligt att mäktiga Scarlet Witch (Elizabeth Olsen) tar stor plats i rullen efter händelserna i skumma och gripande "WandaVision" på Disney+. Men jag hade hoppats att Wanda skulle vara doktorns allierade i den här filmen - inte det mörka hotet som går över lik för att återförenas med sina barn. Det är smärtsamt att se, men samtidigt också en rimlig väg att vandra, som även serietidningarna har tacklat genom åren. Olsen och Cumberbatch gör förresten ett bra jobb med att spela både sina vanliga MCU-karaktärer och varianter av dem från multiverse.

Legenden Sam Raimi (ursprungliga "Spider-Man"-trilogin och "Evil Dead") regisserar denna tvåa och det står klart att vi har att göra med en kvalitetsregissör som både får in delar av sin makabra skräckton och speciella humor. Manuset av "Loki"-skaparen Michael Waldron går inte av för hackor. Innovativt med färgdimensionen, absurd zombiemagi och ett fräscht nytillskott i ensemblen. Den gode doktorn tar nämligen den verklighetshoppande nykomlingen America Chavez (Xochitl Gomez) under sin vinge. En vilsen karaktär som är intressant nog att få med i en framtida "Young Avengers", om man får tänka framåt.  

Vad mer? Jag tycker Marvel överlag kan dra ner på sina CGI-monster. De är överflödiga och tråkiga. Jag tycker det är ett missat tillfälle att inte få med åtminstone en Vision-cameo när vi har ett så tydligt Wanda-fokus. Jag gillar verkligen den pampiga och stämningsfulla musiken av Danny Elfman. Jag gillar glimtar av djupskikt - med insikter om egen lycka och drömmar som speglar till alternativa verkligheter. 

Och Illuminati-gänget då? Det är en närmast komplett nörddröm med gästinhopp från Xavier (Patrick Stewart), Captain Carter (Hayley Atwell), en alternativ Captain Marvel (Bond-bruden Lashana Lynch), stumme Black Bolt (Anson Mount, som spelade samma roll i den bortglömda tv-serien "Inhumans") och självaste Mr Fantastic (fancastade John Krasinski). Var man inte sugen på "Fantastic Four"-rebooten innan man gick in i biosalongen så är man definitivt det efteråt.

Johan Karlsson

Kommentarer