Röd

  • Svensk titel: Röd
  • Originaltitel: Turning Red
  • Speltid (min): 100
  • Release (Bio): 2022-03-11
  • Release (Blu-ray/DVD): 2022-05-02
  • Tagline: Growing up is a beast.
  • IMDb: Röd

Recension - Blu-ray/DVD

Puberteten kan vara för jävlig, det kan vi väl ändå vara eniga om? Hormonerna ställer det med inbördeskrig i kroppen, allting känns konstigt och obekvämt och det börjar växa hår på nya ställen på kroppen.

Det sistnämnda blir väldigt tydligt för 13-åriga Mei Lee. Hon är väl som vilken annan 13-årig tjej som helst. Hon hänger med sina kompisar, lyssnar på pojkband och vill bara ha roligt. Hennes familj är strikt men rättvis, och Mei hjälper dagligen till i det tempel de driver i Chinatown. Men en dag kommer dock ovan nämnda förändringar, och framförallt hårväxten. I Meis fall blir det kanske lite mer än väntat då hela hon täcks av päls! Det visar sig att när Mei blir exalterad eller upprörd förvandlas hon till en röd panda!

Meis mamma blir inte fullt så chockad som man skulle kunna ha förväntat sig, utan vet av någon anledning precis vad som måste göras…

Jag älskar röda pandor, eller kattbjörnar som de egentligen kallas för i Sverige. Lite konstigt kanske, speciellt med tanke på att de inte är besläktade med vare sig jättepandor, katter eller björnar. De har åtminstone rödaktig päls (orangebrun iaf), så den biten stämmer. Oerhört vackra djur, som tyvärr är starkt hotad som art. Vi får hoppas att filmen “Röd” inte leder till någon ökad efterfrågan av att ha dessa som husdjur, det vore förödande.

Hur som helst, tillbaka till filmen. Då barnen redan hade sett den på Disney+ och absolut inte kunde tänka sig något mer cringe än att se den igen tillsammans med sina uråldriga föräldrar blev jag bara jag och hustrun som tittade på den. Vi blev båda mycket förtjusta i filmen, och skrattade gott åt den samtidigt som vissa paralleller kunde dras till våra egna döttrar som ligger runt samma ålder som filmens Mei.

Charmig, rolig, stundtals spännande och riktigt snygg. Jag är ganska övertygad om att jag kommer se filmen fler gånger, och jag är helt bombsäker på att jag kommer att rekommendera den. Till exempel här och nu.

 

"Röd" / "Turning Red", © 2022 Disney/Pixar

 

 

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer