Black Phone, The

  • Svensk titel: Black Phone, The
  • Originaltitel: The Black Phone
  • Speltid (min): 102
  • Release (Bio): 2022-06-24
  • Release (Blu-ray/DVD): 2022-11-07
  • Tagline: Never talk to strangers.
  • IMDb: Black Phone, The

Recension - Blu-ray/DVD

Året är 1978 och vi befinner oss i en förort till Denver, Colorado. Vi får träffa 13-årige Finney Shaw och hans lillasyster Gwendoline, som bor hos sin alkoholiserade far. Det råder oro i området, då flera barn försvunnit utan några spår. Ryktet säger att “The Grabber” kidnappar barn, men ingen vet om denne person finns på riktigt eller vad hen gör med barnen.

På väg hem från skolan en dag råkar Finney ut för The Grabber. Han blir drogad och inslängd i en skåpbil, och när han vaknar upp befinner han sig i en stor källare, helt tom sånär som på en madrass på golvet och en svart telefon på väggen.

Nu måste Finney försöka hitta ett sätt att överleva och förhoppningsvis kunna fly från sin fångenskap. Till sin förvåning får han tips från tidigare kidnappningsoffer som ringer honom på den svarta telefonen. Hur det nu går till, den är ju inte ens inkopplad…

Samtidigt pågår letandet efter Finney. Lillasyster Gwendoline, som ärvt sin mors förmåga att se saker, har drömt om de andra barnens försvinnanden och försöker ta reda på var Grabber befinner sig.

Men tiden rinner snart ut för Finney…

Jag visste väldigt lite om “The Black Phone” innan jag såg den. Jag hade inte sett trailern, och det enda jag egentligen visste var att Ethan Hawke spelade fulgubbe med skåpbil. That’s it. Och det är ju egentligen precis så man borde närma sig alla filmer, med så lite förkunskap som möjligt.

Nu fick jag uppleva filmen till 100%, och vilken j-a upplevelse det var! Under långa sekvenser satt jag och höll andan för att det var så spännande, och under andra tog jag nästan till lipen för det som utspelade sig framför mina ögon var så enormt kraftfullt och påfrestande.

Filmen bygger på en berättelse av Joe Hill, vilket jag inte heller kände till tidigare. Hill är som bekant son till Stephen King och har skrivit en hel del själv som tidigare filmatiserats. Ethan Hawke spelar den ohyggligt obehaglige Grabber, allt som oftast gömd bakom en av flera läskiga masker designade av självaste Tom Savini. Hawke är bra, men bleknar ändå jämfört med barnskådespelarna. Mason Thames spelar Finney och är ett fynd. Jag har inte sett honom i något annat tidigare, men vet att han spelar Walker som barn i rebooten av “Walker: Texas Ranger”. Allra bäst dock, helt utan tvekan, är Madeleine McGraw som spelar lillasyster Gwendoline. Hon är i skrivande stund bara 14 år gammal men har redan varit med i mängder av TV-serier och filmer, som t ex “Toy Story 4” och “Ant-Man and the Wasp”. Hon är helt fantastisk i den här filmen och imponerade stort på mig. Wow!

“Black Phone” kom som en rak höger och nitade mig totalt. Det här var brutalt, rått, obehagligt och förbannat bra! Snyggt filmad och en ljuddesign som inte saknar något. Kan ni se filmen med ett ordentligt surroundsystem så gör det.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer