Woman King, The

  • Svensk titel: Woman King, The
  • Originaltitel: The Woman King
  • Speltid (min): 135
  • Release (Bio): 2022-11-25
  • Release (Blu-ray/DVD): 2023-02-20
  • Tagline: Her reign begins.
  • IMDb: Woman King, The

Recension - Blu-ray/DVD

Året är 1823, platsen är kungariket Dahomey i västra Afrika (nuvarande Republiken Benin). General Nanisca tränar unga rekryter till Dahomeys amasoner, Agojie. En storslagen armé bestående enbart av kvinnor.

Efter att ha fritagit ett antal tillfångatagna Dahomeykvinnor som skulle säljas som slavar av en annan stam hotas Dahomey och Agojie av krig som hämnd. Nanisca och hennes närmaste tränar upp en ny generation av krigare som ska försvara sitt rike och sin kung. En av dessa rekryter är den unga Nawi, som är fast besluten att bli soldat och som kommer att bygga upp en speciell relation med Nanisca.

“The Woman King” är måhända baserad på den sanna historien om Dahomey och Agojie, men i övrigt har man tagit sig stora friheter med sanningen. Men om man kan bortse från det så har man en riktigt spännande och actionfylld film framför sig. Viola Davis imponerar som Nanisca, och jag blev också förtjust i hennes sekond Igozie, spelad av Lashana Lynch. Denna film fick mig också att det är hennes karaktär i “No Time To Die” som jag störde mig på och inte henne själv. Vi får även se lite av John Boyega som Dahomeys kung.

Det här är en riktigt bra film om man vill se något lite annorlunda. Snygg är den också, och tar tillvara de fantastiska vyer som Afrika har att erbjuda.

Och ja, det fiktiva Dora Milaje från “Black Panther”-filmerna lär ha inspirerats av Agojie, och jag är övertygad om att det är de filmernas framgång vi har att tacka för att “The Woman King” ens existerar.

 

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer