Ninth Gate, The

  • Svensk titel: Ninth Gate, The
  • Originaltitel: Ninth Gate, The
  • Release (Bio): 1999-11-26

Recension - Blu-ray/DVD

Johnny Depp letar efter Djävulens bok i Roman Polanskis nya ockulta thriller.Depp spelar Dean Corso, en "bokdetektiv" som söker gamla, sällsynta och framförallt värdefulla böcker. Han livnär sig på att hitta böcker åt samlare och att köpa böcker billigt av "boklekmän" och sedan sälja dem mycket dyrare. Corso får i filmens inledning ett uppdrag av en rik boksamlare vid namn Boris Balkan (Frank Langella). Balkans litteraturintresse är framförallt riktat mot böcker om djävulen och han har just lyckats komma över en av tre böcker som påstås vara skrivna av ingen mindre än mörkrets förste him self. Balkan vill veta om hans exemplar av "The nine gates of the kingdom of shadows", är äkta. Därför betalar han Corso för att resa till Europa och jämföra de tre böckerna.

Corso som tror mer på sin klients pengar än på det övernaturliga ger sig ut på en resa som allteftersom förändrar hans tro. Men är det till det bättre?Efter sig har Corso Liana Telfer (Lena Olin), fru till den förra ägaren av boken. Hon är fast besluten av att få tillbaka den till varje pris.

Johnny Depp, som vi tidigare sett i bland annat Edward Scissorhands och Gilbert Grape, gör en bra rolltolkning av den smått kriminella Dean Corso. Hans lugna och coola stil passar Depp bra.

Jag reagerade först på att filmen började med en onödigt lång åkning genom vad som tillslut blev nio portar, samtidigt som de vanliga förtexterna med skådespelare och andra viktiga personer visades. Detta med ett musikstycke som inte alls kändes rätt.

Men nåväl, filmen kom igång och verkade spännande och intressant. Det ockulta och okända har alltid fascinerat mig och man sögs djupare och djupare in i filmen alltefter som tiden gick. Den tiden som slutligen blev filmens fall. Det blir alldeles för långdraget och Polanski hade kunnat skippa åtminstone 25-30 minuter av den två timmar och 13 minuter långa filmen.

Och frågan är om filmens slut inte bara är en hallucination från Corsos sida, med tanke på att han i väldigt, väldigt många av filmens scener ses hällandes i sig sprit som vid filmens slut borde lagt sig ganska bra tillrätta i hans omtumlade hjärna.

Jag ger "The ninth gate" en svag trea, för den har sin längd till trots någonting som håller intresset vid liv hela tiden; " The nine gates of the kingdom of shadows". Är boken äkta, och vad kan den i så fall åstadkomma?

Tomas Jämtbäck

Kommentarer