South Park: Bigger, longer & uncut

  • Svensk titel: South Park: Bigger, longer & uncut
  • Originaltitel: South Park - Bigger, Longer and Uncut
  • Speltid (min): 80
  • Release (Bio): 2000-02-23
  • Release (Blu-ray/DVD): 2000-07-28
  • Tagline: All Hell Breaks Loose

Recension - Blu-ray/DVD

Min första kontakt med South Park var via ett ganska oskyldigt dataspel som min äldsta son bar hem. Blandat med ofarligt, men litet fräckt språk, kastade man snöbollar och annat trams på bl.a. kalkoner. Och så såg jag några avsnitt av TV-serien där huvudsaken är att få stackars Kenny av daga.

Jag skakade på skallen och tyckte att detta var nog inte värd den uppmärksamhet som serien fått. Och så kommer den obligatoriska långfilmen. Och vad har vi fått? Vi har en tecknad film där animationerna är värre än de vi såg på 60-talet i Tjeckiska och Polska barnfilmer, ett perverst språk och en korkad och våldsam handling. Enligt en viss statistik så finns det 399 svordomar, 128 fula gester och 221 våldsamma handlingar.

Om någon vill försvara filmen med att den innehåller satir och allmän samhällskritik, så får de stå för sina åsikter, för jag finner inget försvar för denna film som tillhör det absolut sämsta jag någonsin skådat. Jag kan inte ens med god vilja hitta något roligt eller sevärt i denna perversa film som ingen borde se. De som tycker om detta trams tycker jag synd om. I jämförelse med ”Anaconda”, ”Komodo”, ”Enemy of my Enemy” och ”Blair Witch Project” är de sistnämnda mästerverk. Inte mindre än Oscarkvalité på var och en av dem. I jämförelse, alltså.

Nej, nej. Ska ni se en film med svordomar, se ”Scarface”. Vill ni se våld, se ”End of Days”. Skit i denna usla film för USEL är det vad den är. Allmän varning!

Jan Ahlgren

Kommentarer