South Park: Bigger, longer & uncut

  • Svensk titel: South Park: Bigger, longer & uncut
  • Originaltitel: South Park - Bigger, Longer and Uncut
  • Speltid (min): 80
  • Release (Bio): 2000-02-23
  • Release (Blu-ray/DVD): 2000-07-28
  • Tagline: All Hell Breaks Loose

Recension - Blu-ray/DVD

Det är en härlig dag i South Park, Colorado. Vännerna Kyle, Eric, Stan och Kenny vill dock inte vara ute, de har bestämt sig för att gå på bio! Deras idoler, de kanadensiska komikerna Terrance & Phillip har nämligen släppt en ny film som de bara måste se. Ungarna tar hjälp av en gammal alkis för att komma in på bion där de sedan njuter i fulla drag av filmen.

Det tar inte speciellt lång tid för föräldrar och lärare att märka att något har hänt med barnen efter de sett filmen. De har en minst sagt förskräcklig vokabulär, de svär som borstbindare helt enkelt. Kyle's mamma, som är väldigt upprörd över sonens nya beteende, bestämmer sig för att dra igång en kampanj mot Terrance & Phillip, ja mot hela Kanada faktiskt. Snart är kriget ett faktum, och det blir inte bättre av att Satan själv väntar på att ta över världen, tillsammans med sin nyfunne älskare Saddam Hussein. Mänsklighetens hopp står snart till fyra åttaåringar...

"South Park: Bigger, longer & uncut" är en helt underbar film! Jag har alltid gillat tv-serien och var faktiskt lite orolig för att konceptet inte skulle hålla i långfilmsformat. Oron byttes snabbt ut mot skratt och ett löjligt leende som hängde kvar filmen igenom. Matt Stone och Trey Parker har lyckats behålla den speciella känsla som genomsyrar serien, och dessutom trappat upp humorn och fräckheten ett par steg till. Det blir inte sämre av att filmen är uppbyggd som en musikal, med ett par oförglömliga nummer.

Filmen är inte bara underhållande, den fungerar också som ett stort långfinger utsträckt mot hela det amerikanska systemet, med dess dubbelmoral. Våld har ju alltid varit ok i amerikansk film och tv, men svordomar och sex är strängt förbjudet. Stone och Parker har insett hur sjukt det tänkandet är, och har med sin film slagit alla rekord, vad sägs om detta: 399 svordomar, 128 obscena gester och 221 våldsdåd. Inte dåligt att hinna med det på en och en halv timme...

Gillar man "South Park" på tv ska man definitivt se filmen också. Gillar man det inte ska man nog tänka sig för både en och två gånger innan man löser biljett. Och kom ihåg: Det är absolut ingenting för barn, så köp inte biljetter till era små i tron att tecknad film=Disney.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Andra recensioner

Kommentarer