Analysera Mera

  • Svensk titel: Analysera Mera
  • Originaltitel: Analyze This
  • Speltid (min): 99
  • Release (Blu-ray/DVD): 2000-04-06

Recension - Blu-ray/DVD

Harold Ramis har alltid varit en konstig regissör. Han har gjort mindre bra filmer som "Tom i Bollen" och "I Flesta Laget" men också guldkorn som "Måndag Hela Veckan" och denna film. Dessutom så är man inte van vid att se DeNiro i en komedi. Det närmsta har väl varit "Midnight Run" och "Jackie Brown" men här visar han tydligt att han har en komisk ådra i kroppen.

Analyze This handlar om maffiabossen Paul Vitti (DeNiro) som en dag i sitt vanliga liv upptäcker att han blivit blödig. Han får panikattacker och gråter till reklamfilmerna på TV. Till slut tar han kontakt med psykiatern Ben Sobel (Chrystal) som just är i färd med att gifta sig och är allmänt trött på att lyssna på förlorare hela dagarna. Därför försöker han bli av med Vitti så fort han kommer till hans mottagning, men det är inte lätt att bli av med maffian.

Det var längesen jag skrattat så mycket till en film. Filmen börjar som en maffiafilm signerad Martin Scorsese men mycket snart märker man att så är inte fallet. Närmare bestämt när en maffiakille riktar en pistol mot en ko för att den står för nära hans bil. Filmen är fullsmockad med referenser till de stora klassikerna. Man har t.o.m. klämt in en drömsekvens som är en exakt kopia av en scen i den största maffiafilmen av dem alla.

Man har lyckats förvånadsvärt bra med att parodiera maffiagenren samtidigt som man är väldigt allvarlig. Språket är inget som riktar sig till småttingar och en del scener är väldigt våldsamma. Det är främst detta som gör att Analyze This skiljer sig från filmer som t.ex. "Maffia" som tenderar att kännas väldigt löjliga. Här har man hela tiden ett allvar som löper genom hela filmen. Det känns äkta och det är väl därför man skrattar desto mer när ett skämt dyker upp.

Det enda klagomål jag kan framföra är längden på filmen. 1 timme och 42 minuter känns lite för långt eftersom handlingen inte är särskilt komplicerad. Man lyckas dock hålla jämn kvalité på komiken under hela speltiden. Sen kan man ju alltid klaga lite på att Palminteri fått för lite speltid.

DeNiro är riktigt riktigt rolig i denna film. Man kan bara inte hålla sig när han brister ut i gråt (speciellt när han ser på TV). Den största anledningen till att det bir så roligt är ju att DeNiro parodierar sina forna roller i filmer som "De Omutbara" och "Casino". Man kan ju tycka att det blir svårt för Chrystal att hålla samma klass men han överraskar med att göra sin bästa rollinsats sedan "När Harry Mötte Sally." Håll också ett öga på den relativit okände Joe Viterelli som DeNiros hejduk. Bara han är värd pengarna med sin komiska mimik och timing.

Detta är en film man måste se vare sig man vill eller inte. Ni kommer inte att ångra er, det kan jag lova. Ett manus som är sprängfyllt med komiska situationer och repliker, lekfull regi från Ramis och en liten skara skådespelare skapar här något av det roligaste från detta decennium.

Andreas Olofsson

Andra recensioner

Kommentarer