Analysera Mera

  • Svensk titel: Analysera Mera
  • Originaltitel: Analyze This
  • Speltid (min): 99
  • Release (Blu-ray/DVD): 2000-04-06

Recension - Blu-ray/DVD

Då man tar en av världens bästa skådespelare, Robert De Niro, och en av de roligaste komikerna vid liv, Billy Crystal, och kastar dem ihop i en välskriven och skojigt regisserad komedi kan resultatet bara bli bra. Eller? Jo, men det skulle inte behöva bli det.

Analyze this är en film som har sin styrka i huvudrollsinehavarnas otroliga komiska sinne, timing och mimik. Dessutom har regissören Harold Ramis haft vett nog att använda manuset på ett stilfullt och icke hysteriskt sätt. Det kunde ha blivit en kalkon-slapstick-rulle om han klantat till det ordentligt. Men Ramis är en duglig regissör och Analyze this håller hög standard.

Om Harold Ramis är en duglig regissör s kan man gott påstå att De Niro gör en prestation som får ens ögon att vattna av skratt. Han spelar en stenhård maffiaboss!!!! som plötsligt drabbas av panikångest och håller på att tappa fotfästet i sin trygga (hmmm?) tillvaro. Eftersom Crystal är den olyckssaliga psykiatrikern som en gång delat ut sitt visitkort till en av bossens gorillor, blir han offer för De Niros uppvaktning. Naturligtvis vill inte Crystals karaktär ta sig an fallet med den gråtande maffiabossen, men vem kan tacka nej till ett erbjudande som De Niro levererar?

Som sidospår i filmen skall Crystal gifta sig, FBI hotar honom och hans pappa ger honom komplex, men allt detta försvinner i Crystals och De Niros dialoger. För att inte tala om slutscenen där Crystal får agera De Niros consiglieri i ett stormöte för gansterbossar. Och visst känner man till alla de gansteransikten man är van att se i allehanda maffiafilmer. En hesare än den andra. Ja, det är så roligt så man nästa pissar på sig. Men vänta er icke osmakligheter eller dum-dummare-humor, för denna film är gjord med finess och självironi.

Bilden och ljudet är alldeles suveräna. Själv impades jag stort av scenen där de tvenne skådespelarna knallar omkring på en strand i Florida. Havsbruset och dialogen är knivskarpa och ypperligt separerade.

En av orsakerna varför fimen har blivit så bra är att De Niros produktionsbolag TriBeKa och Billy Crystal står för produktionen. TriBeKa är känd för stillsamhet och stil, Crystal för humoristisk skärpa.

Detta är en av de bästa filmerna 1999. Och så sagt får den toppbetyg!

Jan Ahlgren

Andra recensioner

Kommentarer