Zombienoid

  • Svensk titel: Zombienoid
  • Originaltitel: Zombienoid

Recension - Blu-ray/DVD

Håkan tycker om att spela tv-spel. Håkan tycker väldigt mycket om att spela tv-spel. Man skulle till och med kunna påstå att Håkan är besatt av sitt tv-spelande. Ni känner igen typen, "Bara en bana till, bara en bana till...". I vanliga fall är detta ett ganska harmlöst beteende, om än en smula tragiskt. Men vad händer när tv-spelandet tar mer och mer plats i vardagen, när hjärnan börjar få svårt att skilja på spel och verklighet? Om man mot all förmodan kommer till det läget får man väl åtminstone hoppas att det är ett snällt och trevligt spel man fastnat så brutalt i och inte ett blodigt zombiespel. Stackars Håkan, gissa vilken sorts spel han fastnat i...

Det är inte varje dag man får tillfälle att se en svensk zombiefilm så jag visste inte riktigt vad jag hade att vänta mig när jag matade in denna VCD i DVD-spelaren. Det fanns trots allt en hel del faktorer som talade emot filmen och som sänkte mina förväntningar. Dels genren i sig, hur gör man en sådan här film med nästan ingen budget alls utan att det blir genomfånigt? Och engelskt tal dessutom, det kan ju aldrig båda väl! Men som tur var kunde jag snabbt vifta bort dessa farhågor och istället njuta av en riktigt rolig rulle. Tur och tur förresten, det beror snarare på ett skickligt filmteam.

Visst, språket som används är engelska. Men då det enbart handlar om en berättarröst, som dessutom talar BRA engelska, är det inte störande alls. Engelskt tal i en svensk skräckfilm brukar ju inte bli speciellt kul, se bara på "Camp Slaughter", maken till kalkonfilm får man leta efter!

Men zombiesarna själva då, hur såg de ut? Det var väl lite blandad kompott kan man väl säga, i vissa av masscenerna såg det ut som om det var lite grått smink och taskig gång som gällde, men i andra scener blev jag väldigt imponerad av sminkningen. Väldigt bra!

De flesta aktörerna i filmen får nöja sig med att släpandes ta sig fram, dolda av smink och inte mycket mer. Det är egentligen bara Jonas Lübeck i rollen som Håkan som verkligen får visa prov på agerande, något han gör med bravur.

Varken ljud eller bild är utmärkande, det ser ok ut men inte mycket mer. Klippningen är funktionell och ljussättningen likaså. Det som står ut är musiken, skriven och framförd av A/D. Mycket stämningshöjande, ett klart plus!

"Zombienoid" är på intet sätt en enligt normerna "bra" film. Däremot är den rejält underhållande, och jag kommer definitivt att se den flera gånger.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer