Trailerpremiär för dokumentären "TITUS: Pojken som aldrig slutade drömma"

Idag, den 12 oktober 2019, är det exakt 20 år sedan en 15-årig Norrköpingsgrabb, nervös som få, hade premiär för sin allra första långfilm. Filmen hette ”Guldfeber” och var en västern inspelad i Kolmårdsskogarna. Den lämnade, för att uttrycka det lite snällt, en del kvar att önska men vad som stod klart redan då var att den här killen brann för filmskapande.

20 år senare har Titus Paar ett flertal filmer under bältet, bland annat en Hollywood-action med Steven Seagal (”The Perfect Weapon”), en köttig fantasykortfilm som fått ros av både John Carpenter och Dolph Lundgren (”Legend of Dark Rider”), samt en svensk dokumentär där han tillsammans med bland andra artisten Moneybrother härjar runt i Sydamerikas djungel (”Moneybrother möter den mystiska Kogistammen”).

För att uppmärksamma detta 20-årsjubileum filmas just nu en dokumentär om Titus. I samband med den att den första trailern släpps passade vi på att ställa ett par frågor till Line F. Bosc, en av producenterna till dokumentären som fått titeln ”TITUS: Pojken som aldrig slutade drömma”.

Tellusfilm (TF): Hej Line, kan du berätta lite kort om dig själv?

Line: Mitt namn är Line F. Bosc och jag studerar tredje och sista året på programmet Kultur, samhälle & Mediegestaltning på Linköpings universitet. Jag har även senaste året haft äran att vara producent på dokumentärfilmen om Mattias Titus Paar och hans karriär som filmskapare. Detta gjorde vi, ett team på 7 stycken studenter med olika arbetsroller, som ett skolprojekt där vi fick förtroendet av Talangsatsningen på Film i Öst som en del av deras kompetensutveckling. 

TF: När och hur hörde du talas om Titus Paar första gången, och hur kommer det sig att du gör en dokumentär om honom?

Line: Jag fick först veta om Titus i samband av en annan filmpremiär jag arbetade med där Titus var inbjuden panelgäst. Där fick vi prata om hans karriär och redan då väcktes frågan om hans 20 år som filmregissör och om det skulle finnas något sätt att föreviga de 20 åren. Någon månad efter det uttryckte Mattias ett intresse av att skapa en dokumentärfilm om honom där Film i Öst gick in som projektledare och anförtrodde mig och resterande teammedlemmar med uppdraget om att göra den filmen. Som genast blev ett stort och spännande projekt att arbeta med. 

TF: Vad var det mest överraskande du fick veta om Titus och hans verk under inspelningen?

Line: Det mest överraskande med hans verk under inspelningen var hans engagemang och ödmjukhet inför alla han samarbetar med. Han ser och hör alla i teamet och det är verkligen viktigt för honom att alla mår bra och trivs på plats. Att han även ger sig in 100 % i allt han gör, oavsett vilken kvalité det resulterar i. 

TF: När kommer vi att få se det färdiga alstret?

Line: Dokumentärfilmen kommer ha premiär januari 2020, men redan nu finns det en trailer att se hos Film i Öst:

TITUS: Pojken som aldrig slutade drömma | Extended Trailer #1 | 2020 from Film i Öst on Vimeo.

 

Titus själv säger följande om dokumentären tillägnad honom:

”De som gör filmen frågade mig om drömmen var en stjärna på Walk of Fame? Jag svarade att jag aldrig tänkt den tanken, men det här är ju drömmen, att generationen under mig tycker jag är intressant nog att lägga ett år av sin tid att göra en film om… mig. Det är en sådan ofattbar ära jag hade hoppats få uppleva när jag blev gammal, men den bästa 20-årsjubileumspresenten jag kan tänka mig.”

Vi på Tellusfilm tackar Line och Titus, och lovar att återkomma i samband med dokumentärens premiär i januari 2020.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer