Suicide Squad

  • Svensk titel: Suicide Squad
  • Originaltitel: Suicide Squad
  • Speltid (min): 122
  • Release (Bio): 2016-08-03
  • Release (Blu-ray/DVD): 2016-12-05
  • IMDb: Suicide Squad

Recension - Bio

Ska det vara så sabla svårt att bygga ett sammanhängande superhjältefilmsuniversum med Batman och hans polare/ovänner? Tydligen. DC blir (tyvärr) kvar i skuggan av storebror Marvel. Fast "Suicide Squad" är åtminstone ett snäpp upp från haveriet "Batman v. Superman".

Filmskaparna borde ha förlitat sig på att antihjältarna är intressanta nog UTAN ett övernaturligt, svulstigt svävande-skrot-hot som demolerar statlig egendom. Det småskaliga hade varit en mer passande kostym. Och handlingen är alldeles för linjär, utan överraskningar.

På pluskontot har vi castingen. Joel Kinnaman får godkänt som ofrivillige teamledaren Rick Flag. Erfarne Will Smith gör sitt yttersta för att hålla filmen flytande. Filmstjärnan som dissade "Independence Day 2" till förmån för att spela pricksäkre och självsäkre Deadshot, en rollfigur som helst av allt vill göra sin dotter stolt. 

Margot Robbie är perfekt casting som Jokerns flippade flickvän Harley Quinn! Hennes dialekt, karisma och attityd förtjänar fler inhopp i framtida DC-filmer. (Roligt att hennes klassiska röda "Batman the animated series"-dräkt fladdrar förbi i en flashback.) Jared Letos läbbige gangster-Joker är dessutom en värdig arvtagare till Heath Ledger, med ett riktigt skruvat skratt vid galenskapens horisont. Leto borde helt klart ha fått fler scener (och större betydelse) i "Suicide Squad".

Vad mer? Jag gillar att det finns en början till en lovande gruppdynamik bland dessa outsiders. Jag gillar att filmen bitvis får till en lättsammare ton än "Batman v. Superman". Jag gillar de fördjupande tillbakablickarna. Jag gillar att kvinnorna får ta plats - från mäktig mörkerhäxa till temperamentsfull samuraj. Jag gillar så klart Batmans gästroll.

Sammanfattningsvis ett bra koncept vars utförande inte är helt hundra. Synd alltså att filmen går lite på tomgång. Det är svårt att koka soppa på en spik. Filmbolaget som lagt sig i för mycket?

Johan Karlsson

Kommentarer