Tom Clancy's Jack Ryan säsong 1

  • Svensk titel: Tom Clancy's Jack Ryan säsong 1
  • Originaltitel: Tom Clancy's Jack Ryan Season 1
  • Speltid (min): 400
  • Release (Blu-ray/DVD): 2019-07-01
  • IMDb: Tom Clancy's Jack Ryan säsong 1

Recension - Blu-ray/DVD

När analytikern Jack Ryan får upp ett misstänkt pengaspår som potentiellt kan leda till en av de farligaste terroristerna i modern tid tvingas han lämna sin trygga kontorsplats och ge sig ut på fältet, där vad som helst kan hända. Jakten för honom till Europa och Mellanöstern, men kommer han hitta målet i tid?

Jack Ryan är huvudkaraktären i 17 böcker skrivna av skaparen Tom Clancy, och sedan 12 ytterligare böcker skrivna av andra författare efter Clancys död 2013. Fyra av Clancys böcker har filmatiserats, den första var ”Jakten på Röd Oktober” där Alec Baldwin spelade Ryan. Sedan följde ”Patrioter” och ”Påtaglig fara” där Harrison Ford tog över rollen. Efter det fick vi se en yngre Ryan i Ben Afflecks skepnad, i ”The Sum of all Fears”. Härom året fick vi se Chris Pine axla rollen i ”Jack Ryan: Shadow Recruit”, som dock inte bygger på någon bok av Clancy.

De flesta av filmerna har tagits emot ganska bra. Jag minns faktiskt inte jättemycket av ”Jakten på Röd Oktober”, men jag gillade filmerna med Harrison Ford och om jag inte minns helt galet var Affleckrullen klart sebar även den. Chris Pine fick inte överdrivet bra betyg med sin film, även om jag personligen tyckte om den när det begav sig.

Men det är historia. Nu har Jack Ryan flyttat över till TV-formatet istället, och John Krasinski (”The Office”, ”A Quiet Place”) har nu titelrollen. Krasinski är väldigt bra, men framförallt tror jag att Ryan-konceptet vinner på den utökade speltiden som en TV-serie innebär jämfört med en vanlig långfilm. Karaktärer får mer tid att utvecklas, och så även handlingen. Detta kan mycket väl vara den bästa versionen av Ryan hittills!

Denna första säsong är stundtals enormt spännande, och väldigt väl genomförd. En andra säsong är redan inspelad och har premiär under 2019, och mig veterligen har även en tredje säsong fått grönt ljus. Kan inte säga annat än att jag verkligen ser fram emot dessa!

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer