Framtiden för X-Men

"X-Men: Apocalypse" var som sagt en värdig trilogiavslutare som knöt ihop flera trådar från "First Class" och "Days of Future Past". Men vad händer härnäst på mutantfronten? Johan tar en titt på ”X-Men”-universumets framtid. Den stora trenden är tydligen att pausa gruppfilmerna och bana vägen för fler grabbiga solofilmer.


Legion (2017)

Story: David ”Legion” Heller är en knäppgök med dubbla personligheter som blir störtkär. David är mutant visar det sig. Han är till och med Charles Xaviers son, i alla fall i serietidningarnas värld.
Varningsklockor: Inga särskilt stora mutanter eller kända skådisar i rollistan. Ingen koppling till ”X-Men”-filmerna? Låter lite halvtrist och oambitiöst.
På pluskontot: Äntligen kommer det en tv-serie med ”X-Men” (som inte är animerad). Producenten Simon Kinberg har beskrivit serien som ”X-Mens” motsvarighet till flippade ”Breaking Bad”. Det låter ju minst sagt lovande.


Logan (mars 2017)

Story: Hugh Jackman spelar Wolverine för nionde gången och möter experimenterande Weapon X och brutala cyborgerna The Reavers.
Varningsklockor: ”The Wolverine”, som utspelade sig i Japan, är visserligen bättre än spretiga ”X-Men Origins: Wolverine”. Men är James Mangold värdig att regissera Wolverines allra sista strid? Det borde kanske Bryan Singer gjort som varit med sedan starten.
På pluskontot: På tiden att mutanten med klös får den råare åldersgränsen R. Härligt att Patrick Stewart gör comeback som den äldre Professor X. Teaserpostern där ett barns lilla hand håller i Wolvies sargade hand är dessutom supersnygg. Troligtvis är ungen Logans kvinnliga klon X-23 som därmed gör filmdebut.


Deadpool 2 (januari 2018)

Story: Deadpool dummar sig ännu en gång och blir polare med tuffe och vresige framtidsmutanten Nathan "Cable" Summers.
Varningsklockor: Kan huvudpersonen bli lite för mycket och storyn något för tunn? Nej, det är ingen större risk.
På pluskontot: Motorkäften Ryan Reynolds är född att spela ”the merc with a mouth”. Snubben har skön självdistans och rätt skämtlynne. Toppen att samma team som gjorde barnförbjudna ettan återvänder.


Gambit (2018?)

Story: Handlingen kretsar kring mutanten Remy LeBeau. Mer än så vet vi inte i dagsläget.
Varningsklockor: Minst en regissör har redan hoppat av filmprojektet. Svårt att komma på ett vettigt manus?
På pluskontot: En sak är säker: Channing Tatum ("Magic Mike", "G.I. Joe") har utstrålningen som krävs för att spela den kortkastande fransmannen med tjuvaktigt förflutet.

Fotnot: På gruppfronten kan det tänkas att ”New Mutants” och/eller ”X-Force” dyker upp på vita duken i framtiden. Eller möjligtvis en regelrätt ”X-Men”-uppföljare som ger sig ut på rymdäventyr, vilket är outforskad Fox–terräng än så länge.

Johan Karlsson

Kommentarer