Black Panther

  • Svensk titel: Black Panther
  • Originaltitel: Black Panther
  • Speltid (min): 134
  • Release (Bio): 2018-02-14
  • Release (Blu-ray/DVD): 2018-06-29
  • IMDb: Black Panther

Recension - Bio

Black Panther (Chadwick Boseman från "Civil War") är en oerhört cool monark med hög moral. Huvudkaraktären har ett starkt persongalleri omkring sig. Andy Serkis (Klaue från "Age of Ultron") och Michael B. Jordan (Killmonger) är fantastiska på skurkfronten. Men det är Danai Gurira (Michonne i "The Walking Dead") som stjäl showen som lojal elitlivvakt med minst sagt helgrymma stridskunskaper. 

Rullen handlar förresten om kampen om tronen i Wakanda. Med en del utmanare inom räckhåll som vill lägga vantarna på den sällsynta metallen vibranium. Ska Black Panther styra (det i hemlighet rika) landet så tryggt och avskärmat som farsan gjorde eller finns det en annan väg?

Den afrikanska kulturen omfamnas rejält och musiken är stamvänlig, pulserande och unik. Teknologin i Wakanda och datoreffekterna i filmen är häpnadsväckande med maffiga noshörningar, läcker, futuristisk design och sönderstrimlade bilar och flygfarkoster. Något liknande har inte skådats i genren. Det är där Marvel gör rätt som ger oss helt nya filmupplevelser gång på gång.

Tonen är genomtänkt skulle jag säga. Humorkvoten är precis lagom. "Black Panther" är dessutom en ganska djup film som har en del att säga om exploatering, flyktingmottagande och familjeband. Varför bygga barriärer när vi kan bygga broar i oroliga tider? undrar kungen. Som om det vore direkt riktat mot en viss president. 

En stark vibraniumfyra till "Black Panther". Hoppas på fler kapitel i Wakanda efter "Infinity War". Missa inte scenen efter eftertexterna (så klart).

Johan Karlsson

Kommentarer