Isle of Dogs

  • Svensk titel: Isle of Dogs
  • Originaltitel: Isle of Dogs
  • Speltid (min): 101
  • Release (Bio): 2018-05-04
  • Release (Blu-ray/DVD): 2018-10-15
  • IMDb: Isle of Dogs

Recension - Blu-ray/DVD

Efter att en epidemi av hundinfluensa sprider sig i Megasaki City tar borgmästare Kobayashi beslut om att alla hundar ska forslas till Trash Island där de får försöka överleva på egen hand. För att visa att han menar allvar skickas hans myndling Ataris hund och tillika livvakt dit först av alla, till Ataris stora sorg.

Atari bestämmer sig för att leta upp sin hund Spots igen, och kapar ett litet flygplan och tar sig till Trash Island. Efter en våldsam krasch på ön får han hjälp av en udda skara hundar att försöka hitta Spots, och samtidigt försöka ge hundsläktet som sådant upprättelse.

”Isle of Dogs” är en animerad dockfilm av Wes Anderson. Ännu en gång har han lyckats samla en imponerande samling skådespelare, även om det bara är för deras röster den här gången. Bryan Cranston, Edward Norton, Liev Schreiber, Bill Murray, Jeff Goldblum, Scarlett Johansson, Tilda Swinton, Frances McDormand och många andra stora namn återfinns i rollistan.

Wes Anderson gör det inte lätt för sig. Han har alltid valt den smala vägen och gjort filmer som inte nödvändigtvis vänder sig till den stora massan. Jag själv har svårt för flera av hans filmer (”The Life Aquatic with Steve Zissou” är en som jag inte gillar alls) medan andra, som t ex ”Grand Budapest Hotel” faller mig mer på läppen. Med ”Isle of Dogs” gör han ett återbesök i dockfilmens värld efter tidigare ”The Fantastic Mr Fox”, och jag vet att ryckig stop-motion är något som många tyvärr inte uppskattar. Dessutom har Anderson valt att låta alla japanska karaktärer prata japanska i filmen, med översättning av olika sorters tolkar. Det är faktiskt svårt att beskriva tekniken han valt, det måste upplevas.

Så, vad tyckte då jag om filmen? Jo då, den här är inte dum. Jag har alltid uppskattat stop-motion, så den biten var inte något problem för mig. Historien i sig är ganska enkel men effektiv. Det som lyfter filmen är dels skådespelarna men framför allt värmen i filmen. Den är mysig, utan att vara pluttenuttig. En stabil och stark trea i min bok.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer