Alita: Battle Angel

  • Svensk titel: Alita: Battle Angel
  • Originaltitel: Alita: Battle Angel
  • Speltid (min): 122
  • Release (Bio): 2019-02-13
  • Release (Blu-ray/DVD): 2019-08-19
  • Tagline: an angel falls. A warrior rises.
  • IMDb: Alita: Battle Angel

Recension - Blu-ray/DVD

I den skitiga staden Iron City, belägen under den sista kvarvarande svävande staden Zalem, lever och verkar mekanikern/läkaren Dyson Ido. Han delar sin tid mellan att hjälpa Iron Citys invånare med att laga bråkande implantat och att leta efter användbara delar på tippen.

Under ett sådant sökande på tippen hittar han ett till synes oskadat cyborghuvud, med en fortfarande fungerande hjärna. Han tar hem den och sätter den på en konstgjord kropp och mycket riktigt, efter lite skruvande och pillande vaknar vad som ser ut att vara en ung flicka. Hon kan prata och har full uppfattningsförmåga, men hon har inga minnen om vem hon är eller var hon kommer ifrån. Ido låter henne bo hos honom och hon blir som en dotter för honom.

Cyborgflickan, som får namnet Alita, börjar upptäcka mer och mer av världen och blir bland annat fascinerad av sporten Motorball, en tuff och våldsam sport som hon visar sig ha en naturlig talang för…

Men sådant går inte omärkt förbi, och snart är mörka krafter på jakt efter Alita. Nu är det viktigt att hon kan försvara sig själv, men framförallt att hon lär sig vem hon egentligen är…

”Alita: Battle Angel” (ej att förväxlas med den ryska scifi-filmen ”Aelita” från 1924) är baserad på mangan ”Gunnm”, eller ”Battle Angel Alita” som den fick heta i västvärlden. En filmatisering har varit på gång sedan tidigt 2000-tal, då John Cameron fick upp ögonen för mangan efter ett tips från Guillermo del Toro. Tyvärr kom ”Avatar” i vägen, och sedan bestämde sig Cameron för att bara göra ”Avatar”-filmer resten av livet. Robert Rodriguez (”Desperado”, ”From Dusk Til Dawn”), ett stort fan av serien, frågade nyfiket Cameron om ”Alita” någonsin skulle bli av och fick till svar att ”fixar du ett vettigt manus kan du få regissera den” vilket Rodriguez omedelbart nappade på.

Så hur blev slutresultatet då? Ja, vad ska man säga. Efter den första trailern hade jag inget större intresse av filmen. Cameron slutade bli intressant i samma sekund som han bestämde sig för att bara göra ”Avatar”, och Rodriguez är intressant men ojämn. Det var tydligt att det skulle bli en cgi-fest utan dess like, och det är alltid en risk att det skiter sig totalt. Så här med facit i hand kan jag bara säga att filmen är helt OK, definitivt underhållande för stunden men inget som jag kommer att bära med mig i medvetandet någon längre tid. Rent visuellt är den väldigt välgjord, även om jag tyckte att Alitas munrörelser inte alltid stämde överens med det hon sa. Dyson Ido spelas av alltid skicklige Christoph Waltz, och i andra roller ser vi andra fina skådespelare som Jennifer Connelly och Mahershala Ali.

Det blir en trea i betyg för ”Alita: Battle Angel”. Vi får se om det kommer några uppföljare till den, det är definitivt upplagt för det, men det beror till syvende och sist helt och hållet på hur mycket pengar den här drar in.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer