Le Mans 66

  • Svensk titel: Le Mans 66
  • Originaltitel: Ford v. Ferrari
  • Speltid (min): 152
  • Release (Bio): 2019-11-15
  • Release (Blu-ray/DVD): 2020-03-30
  • Tagline: They took the American dream for a ride
  • IMDb: Le Mans 66

Recension - Blu-ray/DVD

Ett Ford i nedgång försöker vinna tillbaka sin forna popularitet och status istället för att anses som ett omodernt och ”gubbigt” bilföretag. De bestämmer sig för att utmana Ferrari, och att skapa en racingbil i superklass som kan spöa italienarna på klassiska Le Mans. De inser dock att de själva inte har kompetensen till att vare sig designa eller köra en sådan bil, så de vänder sig till den enda amerikan som vunnit det legendariska loppet – Carrol Shelby.

Shelby tävlar dock inte längre, inte som förare iaf. Däremot är han en jävel på att designa sportbilar, och det är precis vad Ford behöver. Dessutom känner han en riktigt vass förare, britten Ken Miles, som han tar med sig in i dealen med Ford. Miles saknar dock lite sociala skills och blir inte populär hos ledningen, så Shelby får kämpa för att ha honom kvar i teamet.

Efter otaliga timmar av forskning, design, bygge, testkörningar, omkonstruktioner och ännu mer testkörningar har Ford sin GT40 klar och på startlinjen för Le Mans-loppet 1966. Det kommer att bli en klassisk duell mellan anrika Ferrari och – i detta sammanhang – uppstickaren Ford.

Jag är inte intresserad av racing. Jag är inte intresserad av motorsport. Fan, jag är inte intresserad av sport alls. Så när det vankades 150 minuter drama om bilracing jublade jag inte direkt av glädje. Men oj vad jag bedrog mig. Jag hade verkligen, VERKLIGEN inte förväntat mig att jag skulle sitta på helspänn under ett bilrace som jag dessutom redan visste hur det skulle sluta.

Regissören James Mangold, som tidigare gjort stabila rullar som ”Logan” och ”Walk the Line” för att nämna några, briljerar här med en spännande, välspelad och mycket snygg film som berättar historien om hur Ford, med Shelbys och Miles hjälp, fick Ferrari på fall i en mytomspunnen tävling.

I huvudrollerna som Carrol Shelby och Ken Miles ser vi Matt Damon och Christian Bale och de har verkligen inget att skämmas för. Josh Lucas är också med som den sliskige Fordslipsen Leo Beebe och han är en ren fröjd att se och hata här.

”Le Mans ’66”, eller ”Ford v Ferrari” som originaltiteln lyder är en film som inte bara vänder sig till motorentusiasterna, utan även till var och en av er som uppskattar välgjord film.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer