Wonder Woman 1984

  • Svensk titel: Wonder Woman 1984
  • Originaltitel: Wonder Woman 1984
  • Release (Blu-ray/DVD): 2021-04-09
  • Release (Streaming): 2021-03-26
  • Streamingplattform: HBO Nordic
  • IMDb: Wonder Woman 1984

Recension - Streaming

Året är 1984. Skojaren Maxwell Lord driver ett Ponzibedrägeri och försöker få folk att investera i oljekällor som inte har någon olja. Några av hans medfinansiärer har dock kommit honom på spåren och han ligger rätt risigt till om han inte kan samla ihop en rejäl summa pengar.

Samtidigt har Smithsonian i New York fått in nya spännande artefakter, beslagtagna efter ett rån hos en juvelerare. En av artefakterna är en så kallad drömsten, som har kraften att få önskningar att slå in för den som håller stenen. Detta är dock ett faktum som de två Smithsoniananställda som undersöker stenen inte känner till initialt. De två är Diana Prince, som vi alla känner som Wonder Woman och som också var den som stoppade tidigare nämnda rån, samt den lite blyga och timida Barbara Minerva.

Medan de undersöker stenen luskar den reda på deras två största önskningar: Diana önskar att hennes stora kärlek, Steve Trevor, fanns kvar i hennes liv och Barbara önskar att hon var mer som Diana, utan att ha en aning om vad det egentligen innebär.

Plötsligt återkommer Steve Trevor, om än i en annan mans kropp. Barbara känner att hon blir mer självsäker, och dessutom fysiskt starkare. De inser vad stenen verkligen kan göra och hur farlig den kan vara. Tyvärr får Maxwell Lord nys om dess egenskaper och stjäl den för att utnyttja den till max, utan tanke på hur omvärlden påverkas.

Nu är det upp till Wonder Woman att stoppa Maxwell Lord till varje pris och förgöra stenen en gång för alla. Men han är inte ensam om att vilja ha den kvar…

”Wonder Woman 1984” är då äntligen här efter ett flertal förseningar. Från början skulle den haft biopremiär under sommaren 2020, men som vi alla vet vid det här laget blev den och många andra premiärer inställda och/eller försenade. Här i Sverige blev det ingen biopremiär alls, och istället får vi se den på HBO Nordic eller bluray.

Jag gillade verkligen den första ”Wonder Woman” som kom 2017, och har sett fram mot denna uppföljare länge. Den fick en hel del kritik, och många säger att den är riktigt dålig, framförallt jämfört med den förra filmen. Jag håller dock inte riktigt med. Visst, ”Wonder Woman” är bättre, men det här var en härligt lättsam film som underhöll mig från början till slut. Gal Gadot är fortfarande fantastisk i titelrollen, och här får hon dessutom sällskap av Pedro Pascal (”The Mandalorian”) som spelar över alldeles lagom i rollen som Maxwell Lord. Det syns att han har hur kul som helst! Underbara Kristen Wiig spelar Barbara Minerva, som sedan blir Cheetah. Har alltid gillat henne, och det var kul att se henne här också. Vi får också återse Chris Pine som Dianas kärlek Steve Trevor.

Jag vet faktiskt inte varför den här filmen sågats av så många. Är det för att det är en utdragen CGI-fight mot slutet? Nja, det har ju alla filmer i dagsläget, på gott och ont. Är det för att den inte är lika mörk som många av superhjältefilmerna som släpps idag? Kanske, personligen såg jag det som en pluspoäng.

Jag gav första ”Wonder Woman” en stark fyra i betyg. Den här får också en fyra, om än en svagare sådan.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer