Creepshow 2

  • Svensk titel: Creepshow 2
  • Originaltitel: Creepshow 2
  • Speltid (min): 86
  • Release (Blu-ray/DVD): 2021-02-22
  • IMDb: Creepshow 2

Recension - Blu-ray/DVD

Skräckantologier har alltid varit gångbart, och några av de mest kända måste ändå vara de två första ”Creepshow”-filmerna (ju mindre som nämns om den tredje filmen i serien desto bättre). Dessa var filmer som rullade ofta på fulkopierade videokassetter i forntiden, men nu var det åtminstone 25+ år sedan jag hade nöjet.

Så när Studio S Entertainment nu ger ut ”Creepshow 2” på bluray så är det klart att jag blir lite till mig och det är med ganska höga förväntningar jag startar filmen.

Det första segmentet handlar om en indianskulptur i trä som vaknar till liv för att hämnas en orättvisa. Ett stabilt segment med George Kennedy i en av huvudrollerna, och en del som jag mindes ganska väl efter den tid som gått.

Mittendelen är min absoluta favorit! I ”The Raft” får vi följa fyra ungdomar som tänker spendera en dag med att röka på och hångla loss på en flotte i en enslig sjö. Men de är inte ensamma. Något sorts klegg befinner sig i sjön och har inget emot att inmundiga en människa eller två. Den här delen bygger på Stephen Kings novell ”Flotten”, en av mina absoluta King-noveller och förmodligen den del av novellsamlingen ”Den förskräckliga apan” jag läst flest gånger under årens lopp.

Den tredje och sista delen mindes jag faktiskt inte alls. Vi får se hur advokathustrun Annie Lansing beger sig hemåt i sin dyra Mercedes efter att ha varit ute på lite sidoäventyr. Hon råkar köra på en liftare och bestämmer sig för att smita. Men det är inte så enkelt att komma undan som hon tror…

Jag måste vara ärlig och säga att denna omtitt av ”Creepshow 2” faktiskt var lite av en besvikelse. Mina höga tankar om den var kanske i viss mån påverkade av nostalgins rosa skimmer, men i dagsläget fungerade den inte alls lika bra för mig. ”The Raft” tycker jag fortfarande är kanon, men framförallt den sista delen drog ner betyget rejält. Det här är ett perfekt exempel på när jag borde ha stannat kvar vid mina gamla minnen av filmen istället för att se om den.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Andra recensioner

Kommentarer