Mannen från Hongkong

  • Svensk titel: Mannen från Hongkong
  • Originaltitel: The Man from Hong Kong
  • Speltid (min): 111
  • Release (Bio): 1975-07-31
  • Release (Blu-ray/DVD): 2021-08-16
  • Tagline: Fast! Fantastic! Fun! Nothing can stop him!
  • IMDb: Mannen från Hongkong

Recension - Blu-ray/DVD

Polisinspektör Fang Sing Leng, Hongkongpolisen, reser till Australien i tjänstens vägnar. Hans uppdrag - hämta hem den fängslade knarkkuriren Win Chan. Det går dock inte bättre än att Win Chan dödas innan hemresan är ett faktum och det går upp för Fang Sing Leng att någon är beredd att göra allt för att inte bli tjallad på.

Denne någon visar sig vara rike affärsmannen Jack Wilton som “äger” allt och alla. Bara en människa kan sätta dit Wilton, och det är Mannen från Hongkong!

Alltså. Det finns filmer man måste se för att ens tro på att de över huvud taget existerar. Filmer som är alldeles för galna för att egentligen få existera. Filmer som man undrar hur f-n de ens fick spela in sådana galenskaper. “Mannen från Hongkong” är en sådan film.

Jag har varit vagt medveten om filmen under större delen av mitt liv, vill minnas att det var en alla de titlar som min barndomsgranne skröt om att han sett i alldeles för låg ålder (vi var väl i tioårsåldern när vi såg filmer hans storebror kopierat på VHS, titlar som “Alligator”, “First Blood” och “The Warriors” var några av dem) och jag blev återigen påmind om den när jag såg Mark Hartleys utmärkta dokumentär “Not Quite Hollywood: The Wild, Untold Story of Ozploitation!” där den var en av många härliga och knäppa titlar som figurerade.

Förresten, har ni inte sett den dokumentären så försök få tag på den - en veritabel skattkista för filmälskare!

“Mannen från Hongkong” har en väldigt tunn och banal handling, men den är så fullsmockad med häftiga actionscener och vansinniga stunts så man kippar efter andan. Sist jag satt så på helspänn under en film var när jag såg “Mission: Impossible - Fallout”! Märk väl att det inte är samma finess på actionsekvenserna i de båda filmerna, långt därifrån. I “Mannen från Hongkong” är det överdrivna ljudeffekter (en käftsmäll låter som att den skulle sänka en elefant) och livsfarliga stunts och att inte fler skadades under inspelningen är närmast ett mirakel.

I huvudrollen som Fang Sing Leng ser vi Jimmy Wang Yu, som fortfarande är aktiv inom filmens värld, dock inte i några fler västerländska filmen än den här. Som ärkeskurken Jack Wilton ser vi ingen annan än gamle Bondskådisen George Lazenby som här får vara äckligt sliskig och jävlig. Sedan känner skarpa ögon kanske igen kampsportslegendaren Sammo Hung som Win Chan. Hung agerade även slagsmålskoordinator för filmen.

Regissören Brian Trenchard-Smith är en (ö)känd australisk filmmakare, med mängder av kultrullar under bältet. Titlar som “Turkey Shoot”, “BMX Bandits” blandat med nyare mästerverk som “Leprechaun 3” och “Leprechaun 4: In Space” bär alla hans namn.

Hur ska man betygsätta en film som “Mannen från Hongkong”? Är det en bra film? Nej, det är absolut inte mer än en tvåa. Men ska verkligen en film som är så galen, så knäpp, så oerhört underhållande som den här inte få högre betyg än så?! Klart den ska.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer