Glass Onion: A Knives Out Mystery

  • Svensk titel: Glass Onion: A Knives Out Mystery
  • Originaltitel: Glass Onion: A Knives Out Mystery
  • Speltid (min): 140
  • Release (Streaming): 2022-11-23
  • Streamingplattform: Netflix
  • IMDb: Glass Onion: A Knives Out Mystery

Recension - Streaming

Det är ingen hemlighet att Rian Johnson ("The Last Jedi", "Looper") är en av mina favoritregissörer och manusförfattare.  Han har sagt i intervjuer att hans "Knives Out"-rullar är inspirerade av deckardrottningen Agatha Christies romaner, och det märks verkligen i "Glass Onion". Berättelsen dryper av samtidssatir och levererar flera smarta vändningar när lager efter lager av glaslöken skalas av. 

"Glass Onion: A Knives Out Mystery" är den andra deckargåtan med Daniel Craig som den färgstarke detektiven Benoit Blanc. Den här gången sker ett mord på en lyxig ö där en miljardär med hybris bjudit in en liten skara med nära "vänner". Kommer alla klara livhanken över helgen?

Skådespelarna är en imponerande skara - eller vad sägs om Kate Hudson, Kathryn Hahn ("WandaVision"), Edward Norton och Dave Bautista ("Guardians of the Galaxy"-filmerna)? Ett nytt namn för mig är Janelle Monáe som gör ett starkt porträtt som gruppens dystra outsider.

Vad mer? Finalen är härligt explosiv. Jag lyckades lista ut mördarens identitet en timme in i handlingen, och överglänste min fru som hade en annan teori. Netflix har beställt ännu en "A Knives Out Mystery", vilket jag tycker är alldeles toppen. Gillar denna kluriga och extravaganta franchise.

Johan Karlsson

Kommentarer