VECKOKRÖNIKA nr 147 - Superhjälterullar att se fram emot 2019

CAPTAIN MARVEL (mars)

Superhjältefabriken Marvel fortsätter höja ribban efter imponerande "Black Panther" och storslagna "Infinity War". Trailern till superhjältinnan "Captain Marvel" är kosmiskt lovande! Utspelar sig på 90-talet. Underbart med föryngrade agent Coulson och S.H.I.E.L.D.-chef Fury. Och Skrull-tanten som fick en smocka i kollektivtrafiken! Brie Larson - som klippt och skuren för denna viktiga huvudroll. Sedan ska det bli intressant att se hur de förklarar att detta är okänd info i första "Avengers". Det vill säga ett utomjordiskt krig mellan Skrull och Kree. Klassisk minneswipeout på gång kanske?


SHAZAM! (april)

David F. Sandberg regisserar berättelsen om denna (i Sverige) mindre kända superhjälte. Handlar om en pojke som förvandlas till en vuxen, färgglad superhjälte efter ett möte med en trollkarl. Rullen verkar riktigt glimten-i-ögat-rolig, till och med roligare än "Aquaman".  Zachary "Chuck" Levi har hittat ett nytt jobb i genren efter att hans Asgårdskrigare som bekant snabbt blev avrättad i "Thor 3". DC:s nya, något lättsammare ton är högst välkommen.


AVENGERS: ENDGAME (april)

Vad ska man säga? Sansad första trailer förra året till "Avengers: Endgame". Bra att den är så pass spoilerfri. Härligt att se Ronin (Hawkeye i ny skrud) och övertaggade Ant-Man på spelplanen igen. Steve Rogers och Tony Stark ger det sista kapitlet tyngd. Betryggande. Kommer bli en dundersuccé.


X-MEN: DARK PHOENIX (juni)

Sista stora, "X-Men"-filmen innan filmbolaget Disney köper upp Fox. Sophie Turner (Sansa Stark från "Game of Thrones") får ta mycket plats i storyn som mäktiga mutanten Jean Grey som tappar fotfästet efter en incident under ett uppdrag i rymden. Hygglig trailer. Samma kostymdesign som i serierna, vilket är ett plus. Men varför blir filmen så grymt försenad gång på gång? För orutinerad, ny regissör? Rör det sig om dynga eller tar de bara tid på sig att finslipa diamanten? Kärnskådisarna brukar i alla fall leverera - än en gång Fassbender, McAvoy och Lawrence.


SPIDER-MAN: FAR FROM HOME (juli)

Trailern är en enda stor spoiler för "Avengers 4" i och med att enögde Fury och fumlige Spider-Man uppenbarligen återuppstått efter Thanos brutala hyss i "Avengers 3". Hur som helst: Mysterio kommer säkert bli en lysande motståndare. Konceptet med en skolresa är dessutom perfekt för de unga karaktärernas utveckling. 


JOKER (oktober)

Joaquin Phoenix som den nye Jokern i en kommande helt fristående soloursprungsfilm (utan vuxen Bruce Wayne). Testsminkningen är i varje fall ruggigt bra och känns som en genomtänkt blandning av Cesar Romero (tokiga 60-tals-Jokern) och Heath Ledger (ruggiga Nolan-erans clownversion). Denna film är inte alls sammankopplad med DC:s "Justice League"-halv-flopp-universum. Vad betyder det egentligen för franchisen?

Johan Karlsson

Kommentarer