Pacific Rim: Uprising

  • Svensk titel: Pacific Rim: Uprising
  • Originaltitel: Pacific Rim: Uprising
  • Speltid (min): 111
  • Release (Bio): 2018-03-23
  • Release (Blu-ray/DVD): 2018-08-06
  • Tagline: RISE UP
  • IMDb: Pacific Rim: Uprising

Recension - Bio

Kvinnliga piloten Mako Mori och de två excentriska vetenskapsmännen är de enda (vad jag minns) som gör comeback bland rollfigurerna. John Boyega (Finn i "Star Wars"), med en tjusig mustasch, spelar nykomlingen Jake, son till Idris Elbas hårdkokta robotpilothjälte som offrade sig i ettan. Boyega får utlopp för sin charmiga, roliga sida och lyckas bära upp tvåan.

Flera år efter bautamonsterkriget tjuvar den civile huvudpersonen eftertraktade jaegerrobotdelar. Jake tvingas naturligtvis ta värvning igen för att träna nya piloter, däribland den skrotbyggande, föräldralösa tonåringen Amara (Cailee Spaeny) som han får ett speciellt band till. Dessa skådisar med flera funkar fint. Scott Eastwood är även han helt okej som utfyllnadskaraktär och lagom tuff "rival" till Jake.

Steven S. DeKnight ("Daredevil") får fullt godkänt för sin långfilmsregidebut, även om ursprungsfilmens auteur Guillermo del Toro så klart hade varit att föredra. Störde mig lite på några logiska luckor i handlingen. Annars är jag mestadels positiv.

Det här var popcornunderhållande och stabilt men kanske inte riktigt i nivå med ettan. Likväl plus i kanten för att man försöker bryta lite ny mark storymässigt med en del överraskningar som man kanske inte hade räknat med. Och filmserien är fortfarande mycket bättre än trötta "Godzilla" och bullriga "Transformers". 

Kom på en grej: Den trilogiförhoppningsfulla slutscenen kopierade på sätt och vis slutet i "Independence Day: Resurgence". Även här skulle troligtvis en sådan trea bli för dyr och krånglig att göra. Frågan är om det finns ett tillräckligt stort sug efter ännu en uppföljare? Man kan ju alltid hoppas.

Johan Karlsson

Kommentarer