Sonic the Hedgehog

  • Svensk titel: Sonic the Hedgehog
  • Originaltitel: Sonic the Hedgehog
  • Speltid (min): 99
  • Release (Bio): 2020-02-19
  • Release (Blu-ray/DVD): 2020-06-15
  • Release (Streaming): 2020-04-13
  • Streamingplattform: Apple TV, Viaplay, SF Anytime, Google Play m fl
  • IMDb: Sonic the Hedgehog

Recension - Streaming

Med de enorma krafter som han besitter är det inte konstigt att Sonic alltid måste vara på sin vakt. Det finns alltid någon som vill åt krafterna för egen vinnings skull, och han har redan varit tvungen att fly från sin egen hemvärld.

Just nu lever han i asyl på jorden, där han håller sig gömd i skogarna utanför den lilla staden Green Hills. En av hans favoritsysselsättningar är mysiga filmkvällar tillsammans med polisen Tom och hans fru Tika. Tom och Tika känner dock inte till Sonic, som ser till att hålla sig gömd utanför huset och smygtittar genom fönstret.

När hemliga myndigheter får nys om att en främmande energikälla av ofantlig storlek (Sonic alltså) befinner sig i Green Hills beger de sig dit. Ledda av den smått excentriske Dr. Robotnik letar de efter spår som kan leda dem till Sonic. Nu måste Sonic göra allt för att komma undan, och till sin hjälp tar han Tom som till en början samarbetar högst motvilligt men som snart kämpar på Sonics sida mot Robotnik.

Jag har aldrig spelat ett enda Sonicspel. Nu är han en så pass stor del av populärkulturen så jag mycket väl känner till karaktären ändå, men jag ville ändå få det sagt. Filmen om Sonic har tagit god tid på sig, och vi minns alla hur fanboys runt om i världen blev arga på internet när de såg de första bilderna på hur Sonic var tänkt att se ut i filmen. Om det nu var så, det skulle inte förvåna mig ett dugg om det var fejkade bilder som filmbolaget släppte ut för att få gratis publicitet. Hur som helst, efter massornas ramaskri designades Sonic om och är nu mer lik sin förlaga från spelvärlden.

Att göra film på spel är vanskligt, antalet lyckade försök är lätträknade (”Mortal Kombat” var kul, likaså ”Rampage” även om den hade väldigt lite med spelet att göra), medan de misslyckade filmerna är legio. ”Super Mario Bros.”, ”Double Dragon”, ”Wing Commander” osv. Så var hamnar ”Sonic the Hedgehog” på den skalan?

Jag hade inte höga förväntningar på filmen, men den fick mig att skratta både en och tre gånger. Den kommer inte att hålla sig kvar nämnvärt länge i mitt medvetande, men nog var den lite kul för stunden, denna lilla bagatell till film.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer