Gemini Man

  • Svensk titel: Gemini Man
  • Originaltitel: Gemini Man
  • Speltid (min): 117
  • Release (Bio): 2019-10-11
  • Release (Blu-ray/DVD): 2020-02-24
  • IMDb: Gemini Man

Recension - Blu-ray/DVD

Henry Brogan har bestämt sig för att gå i förtidspension, då hans arbete som professionell lönnmördare för staten börjar tära på honom. Han skulle utan att överdriva kunna citera Wolverine:”I’m the best there is at what I do, but what I do isn’t very nice”.

Men så lätt är det inte. Givetvis tycker hans arbetsgivare att Brogan vet alldeles för mycket för att kunna få leva ett vanligt liv utanför deras kontroll, så det dröjer inte länge innan han är jagad. Men vem skickar man för döda den bäste lönnmördaren som finns?

I Ang Lees ”Gemini Man” får vi se Will Smith spela huvudrollen som Henry Brogan, lönnmördaren som tröttnat. Det är inget större avslöjande att han även spelar sin tänkte baneman, en yngre version av sig själv. Inte nog med att det framgick tydligt av trailern, själva taglinen ”Twice the Smith, twice the action” skräder ju inte orden heller direkt.

Det här är en ganska simpel actionrulle, som fått lite extra status just på grund av att det är den alltid lika karismatiske Will Smith som spelar huvudrollerna. Han får sällskap av Mary Elizabeth Winstead, Benedict Wong och Clive Owen, och tillsammans lyfter de en rätt tafflig historia ett rejält snäpp.

Det har varit mycket snack om den föryngringsteknik som nu används i var och varannan film. Är det inte Kurt Russell i ”Guardians of the Galaxy vol. 2” eller Samuel L. Jackson i ”Captain Marvel” så är det hela Scorseses kompisgäng i ”The Irishman”. Fanken, till och med ungarna från ”Det” blev föryngrade inför uppföljaren! Likaså har denna teknik applicerats på Will Smith i ”Gemini Man”, och jag får erkänna att det oftast ser riktigt bra ut. Effekterna överlag är hyggliga, utom i ett par scener där fysikens lagar verkar upphävas och känslan av ett sämre datorspel infinner sig.

”Gemini Man” hade lika gärna kunnat vara en b-action med okända skådisar som glömts bort i rea-backarna på COOP, men tack vare Smith och de andra skådespelarna blir det till slut en hyfsat underhållande film. En förutsägbar sådan, men ändå lagom till popcorn och soffmys när fredagstacon har avslutats.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer