Black Widow

  • Svensk titel: Black Widow
  • Originaltitel: Black Widow
  • Speltid (min): 134
  • Release (Bio): 2021-07-07
  • Release (Blu-ray/DVD): 2021-09-14
  • Release (Streaming): 2021-07-07
  • Streamingplattform: Disney +
  • Tagline: She’s Done Running From Her Past.
  • IMDb: Black Widow

Recension - Bio

Det finns två möjligheter att kolla in pandemiförsenade Marvel-rullen "Black Widow". Antingen pröjsar man några hundringar extra på Disney+, eller så går man och ser spionfilmen på bio. Karlsson valde naturligtvis bioalternativet.

Men vänta lite nu - dog inte hjältinnan i "Avengers 4: Endgame"? Jo precis. Tyvärr offrade hon sig, och inte Hawkeye, för en evighetssten. Därför utspelar sig solofilmen mellan "Captain America 3: Civil War" och "Avengers 3: Infinity War". Och detta prequelelement fungerar bra då fokus slipper hamna på Nats Avengers-familj.

Scarlett Johanssons sista fina insats som Natasha Romanoff, i stabil regi av Cate Shortland, får tummen upp överlag. Vi tas med på en actionfylld resa jorden runt. Black Widow håller låg profil i Norge, återvänder till Ungern och ger sig på en snöig jailbreak i Sibirien. Härmapan Taskmaster (känd från serietidningarna) utgör den fysiska motståndaren i filmen. Men det stora problemet är att plocka ner den kvinnoförtryckande gärningsmannen bakom Red Room och Black Widow-programmet.

Det finns en till framträdande dimension i "Black Widow". Storyn lägger stort fokus på Natashas dysfunktionella, ryska låtsasfamilj som en gång i tiden levde under täckmantel i Ohio. Deras återförening blir inte helt friktionsfri. Fast en trasig familj är kanske bättre än ingen familj alls? Florence Pugh sticker ut som syrran Yelena. Rachel Weisz (hjältinnan i "Mumien 1 & 2") och David Harbour (sheriffen i "Stranger Things") är också bra som fejkföräldrar. Harbour har fått det ofta tacksamma jobbet som comic relief.

Vad mer? Skådisen Roger Moore är härmed bekräftad som bästa James Bond i en oväntad softarscen. Scarlett Johansson är lysande som vanligt. Vi bjuds på två mindre twister i slutet, varav minst en är busenkel att räkna ut. Sitt kvar efter eftertexterna om ni vill veta vilken framtida tv-serie på Disney+ som det byggs en tydlig bro till.

Sammanfattningsvis blir det en stark trea i betyg. Inget att skämmas för. Men jag blev helt enkelt mer berörd av "WandaVision" och "Loki". Som man måste jämföra med i detta skede. Serier som hade flera timmar på sig att bygga ut och fördjupa storyn.

En sak till tänkte jag på. Det här kunde ha varit "Black Widow 2". Ettan borde ha spelats in för länge sedan och i detalj avhandlat Hawkeyes och Black Widows stora strid i omtalade Budapest. Right? Det känns som en för evigt förlorad möjlighet.

Johan Karlsson

Kommentarer